Trg Josipa Stadlera

U Prozoru održana radionica tradicionalnog šaranja uskrsnih pisanica

Kultura / Flash | 10. 04. 2017. u 16:21 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama u ponedjeljak je u Prozoru na Trgu Josipa Stadlera organizirana radionica tradicionalnog šaranja pisanica.

Ovu radionicu je vodila Anđa Burić koja je posjetiteljima, ponajprije djeci, pokazala kako se ukrašavaju pisanice na tradicionalni način koristeći vosak, svijeću i specijalno pripremljenu šaraljku.

Anđa kaže kako je vještinu šaranja jaja naučila tek kad se udala, kada je došla u Buriće, od svekrve, a sada je nju nadmašio mlađi sin srednjoškolac Jure.

''Za šaranje je najvažnije dobro oko i mirna ruka'', kaže Anđa, a kasnije već to postaje rutina.

Anđa je pojasnila proces bojanja: Jaja se najprije skuhaju, zatim se šaraljka, odnosno njen metalni vrh zagrijava na svijeći, ubada u vosak i šara jaje. Nakon toga, kada nacrtamo željenu šaru, jaje se boji u lučini ili u bojama, po želji'', izjav

U rad radionice uključili su se i učenici nižih razreda OŠ Marka Marulića iz Prozora, kao i polaznici Dječjeg vrtića Ciciban, koji su s učiteljicama, odnosno tetama, posjetili radionicu, vidjeli kako su se jaja nekada šarala, a i sami su probali kako se to radi.

Kopirati
Drag cursor here to close