Iskapanja

U Pompejima pronašli novu žrtvu vulkanske erupcije

Prvi rezultati istrage zaključuju da je muškarac najvjerojatnije bježao od vulkanskog pepela kada ga je pogodio kameni blok, priopćilo je talijansko ministarstvo za kulturno blago i turi
Kultura / Flash | 30. 05. 2018. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski arheolozi pronašli su kostur muškarca poginulog u erupciji Vezuva koja je 79. godine naše ere uništila Pompeje, javlja u utorak dpa.

Prvi rezultati istrage zaključuju da je muškarac najvjerojatnije bježao od vulkanskog pepela kada ga je pogodio kameni blok, priopćilo je talijansko ministarstvo za kulturno blago i turizam.

Kostur je pronađen prilikom iskapanja započetog u ožujku, na novoj lokaciji u Pompejima, nedaleko od Napulja. Kostur pripada 30-godišnjem muškarcu čija su rebra zdrobljena uslijed pada kamenog bloka.

Pretpostavlja se da ga je golemi oblak pepela i prašine bacio unazad, prije nego mu je kameni blok, najvjerojatnije od okvira vrata, pao na prsa. Prvi nalazi upućuju i da je patio od bolesti kostiju koja mu je onemogućavala punu mobilnost te vjerojatno zato nije uspio pobjeći na vrijeme.

Kada je Vezuv erumpirao, sam grad Pompeji i okolna sela našli su se zakopani ispod slojeva pepela i stoga sačuvani. Iskapanja su započela u 18. stoljeću, ali arheolozi i dalje pronalaze kosture i ostale artefakte.

Pompeje svake godine posjeti više milijuna ljudi, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close