Kulturna manifestacija

U Neumu održan XI. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Fra Jeronim Šetka

Kultura / Flash | 25. 09. 2015. u 16:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak se u Neumu održao XI. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Fra Jeronim Šetka, hrvatski franjevac- svećenik, jezikoslovac.

Susret se održao u Osnovnoj školi Kardinala Stepinca Neum gdje su se okupio veliki broj sudionika, uvaženih književnika, znanstvenika, kulturnih djelatnika i učenika.

Inače, ovu vrijednu kulturnu manifestaciju organizira Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti, Hrvatska kulturna zaklada, Južnohrvatski ogranak DHK, Općina Čapljina, Matica hrvatska Neum i Hrvatsko slovo, a održavati će se 24.,25., 26. rujna 2015. u Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čapljini.

Time organizatori dokazuju kako uspješno graditi mostove suradnje i zajedništva između Hrvata koji žive s jedne i druge strane granice koja nas sve više razdvaja, umjesto da spaja.

Na Susretu u Neumu sudjelovali su i izlagali književnik Stjepan Šešelj, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, dr.sc. Vinicije Lupis, profesor,arheolog, Marinko Tomasović, te književnik iz Neuma mr. Pero Pavlović.

Na samom početku manifestacije nazočnim se obratila i ravnateljica Osnovne škole Kardinala Stepinca Neum, Vera Konjevod, a kratko izlaganje imao je i neumski župnik dr. don Ivica Puljić.

Općini Neum i Općinskom vijeću Neum, koji daju potporu održavanju ovih Susreta, zahvalio se u svom obraćanju mr. Pero Pavlović.

''Naši hrvatski preci koji su živjeli na ovim prostorima uz rijeku Neretvu imali su svoje velikane i vizionare koji su svjetionici na uzburkanom moru naše teške i mučne povijesti. Često zatirani, proganjani i dijeljeni neopravdanim granicama uspjeli smo opstati na ovim hrvatskim prostorima zahvaljujući i tim našim velikanima kojih se sjećamo na ovim Susretima. Njima dugujemo svu zahvalnost za duhovni i materijalni prosperitet našeg naroda'', istaknuo je u svom uvodnom obraćanju poznati neumski pjesnik i predsjednik Matice hrvatske Neum, mr. Pero Pavlović.

Ovogodišnji XI. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen je fra Jeronimu Šetki koji je rođen u mjestu Desne, 6. listopada 1909., a umro u Omišu 22. srpnja 1990.

Po završetku školovanja u provincijskim učilištima, zaređen je za svećenika 1932. Studirao je slavistiku u Zagrebu i Krakovu te doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je ravnatelj i magister klerika, kustod, generalni vizitator, i vicepostulatorkauze blaženog Nikole Tavelića. Bio je urednik „Vjesnika bl. Nikole Tavelića“. Njegovo kapitalno djelo je „Hrvatska kršćanska terminologija“.

Objavio je više knjiga, članaka i tekstova različite tematike i priredio nekoliko molitvenika. Njegov molitvenik „Put u život“ doživio je deset izdanja. S trojicom subraće (fra Mirko Čović, fra Frano Nimac i fra Stanko Petrov) skupljao je narodne pjesme i uredio „Zbirku hrvatskih narodnih pobožnih pjesama“ koja je pohranjena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Fra Jeronim je bio veliki štovatelj Bogorodice Marije, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close