Tomislavgrad

U muzeju "Fra Jozo Križić" predavanje će održati antropologinja Marijana Kljajić

Kultura / Flash | 15. 07. 2015. u 12:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" iz Tomislavgrada, u četvrtak 16. srpnja s početkom u 10 sati u istoimenom muzeju bit će održano predavanje na temu: "Antropološka analiza osteološkog materijala".

Predavanje će održati hrvatska antropologinja dr. Marijana Kljajić, koja će u sklopu svog boravka uraditi i antropološka istraživanja na skeletima koji se nalaze u muzeju nakon istraživanja tumula na lokalitetu Podgajac u Roškom polju.

Istraživanje je tada proveo Franjevački muzej Fra Jozo Križić iz Tomislavgrada sa voditeljem, inače kustosom muzeja magistrom arheologije Stipanom Dilberom te volonterima iz Roškog Polja, koji su uglavnom i financirali ovaj projekt svojim donacijama.

Tada je istraženo trinaest grobova na toj lokaciji koji po riječima kustosa pripadaju kasnom srednjem stoljeću a zanimljivost ovog tumula je da prema kostima ima dosta ukopa male djece.

Na poziv tomislavgradskog muzeja doktorand na Institutu za antropologiju HAZU-a Marijana Kljajić će svojim istraživanjima pokušati odgovoriti te prenijeti svim zainteresiranim od kojih su bolesti bolovala ta djeca, razlog tolike smrtnosti i sve moguće druge podatke koji se mogu izvući iz kostiju.

Kopirati
Drag cursor here to close