Dubrovački ciklus

U Mostaru samostalna izložba slika Tihomira Lončara

Kultura / Flash | 09. 09. 2016. u 07:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suorganizaciji s Filozofskim i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te s Dubrovačkim ljetnim igrama, 15. rujna, u 19 sati u Galeriji Aluminij u Mostaru bit će otvorena samostalna izložba slika hrvatskoga akademskog slikara Tihomira Lončara.

Izložba pod nazivom "Dubrovački ciklus", koju čini 28 raskošnih ulja na platnu, ove je godine bila dijelom programa Dubrovačkih ljetnih igara, te je u srpnju mjesecu bila postavljena u dubrovačkoj Palači Sponza, dok će izložbeni Salon 1 Galerije Aluminij krasiti do 30. rujna.

Kustosi mostarske izložbe su povjesničari umjetnosti Marin Ivanović i Barbara Martinović koja potpisuje i postav izložbe.

Ivanović, koji je i autor prigodnog kataloškog osvrta, ističe kako je Lončar, u desetljećima slikarskoga stvaranja, stvorio jedan od najvećih solarnih opusa u hrvatskoj umjetnosti, te kako je na njegovim slikama samo jedno godišnje doba – ljeto "u kojemu Sunce dominira Zemljom".

Tihomir je Lončar rođen je u Vinagori, 1953. godine. Nakon završenoga školovanja na Slikarskomu odjelu zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Vasilija Josipa Jordana. Tijekom nekoliko desetljeća intenzivnoga rada, priredio je više od trideset samostalnih izložbi, a njegovo je stvaralaštvo obrađeno i u dvjema tematskim monografijama, iz 1995. i iz 2008. godine. Objavio je nekoliko grafičkih mapa te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Živi i stvara u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close