Hotel Bristol

U Mostaru priča o priči i ideologiji

Kultura / Flash | 14. 04. 2017. u 20:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Centra za kritičko mišljenje, u Mostaru je upriličeno predstavljanje knjige 'Priča i ideologija - semiotika književnosti' autora dr.sci. Edina Pobrića.

"Važna je ova Pobrićeva knjiga koja nigdje ne zatvara vlastiti interpretativni čin niti ga, slijedom nužnosti ideološkog nasilja, čini potpunim. Ona je odgovorna pred pamćenjem kao oblik čuvanja naše tradicije, odgovorna je pred vlastitom, ali i budućim generacijama koje će imati svoje, drugačije potrebe za velikim djelima naše književnosti", izjavio je Muhamed Dželilović.

O knjizi su uz autora govorili dr.sci. Enver Kazaz, dr.sci. Muhamed Dželilović i Ramiz Huremagić.

Pobrić je rođen 1968. godine u Fojnici gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Sarajevu je 1997. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Na tom fakultetu je 2004. godine obranio magistarski rad, a četiri godine poslije i doktorsku disertaciju iz područja znanosti o književnosti.

Objavio je knjige 'Vrijeme u romanu: od realizma do postmoderne', Univerzum simpatije: od slučaja do nužnosti: književni i književno - teorijski diskurs Umberta Eca'.

Kopirati
Drag cursor here to close