Dragan Vidović

U Mostaru predstavljena knjiga ''Mostarski rudnici - priče rudara''

Kultura / Flash | 04. 12. 2015. u 21:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mostarski rudnici – priče rudara" naziv je knjige Dragana Vidovića koja je u petak predstavljena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Vidović u knjizi prikazuje i objašnjava s povijesnog, kulturološkog, etnološkog i nacionalnog aspekta rudarstvo u Hercegovini, s posebnim osvrtom na Mostar.

Knjigu "Mostarski rudnici – priče rudara" autor je posvetio ocu Juri, rudaru mostarskog Rudnika i svim ostalim rudarima. Tri su osnovna dijela knjige: Rudnici u Hercegovini - Široki Brijeg, Posušje, Čitluk, Stolac i druga mjesta, Općenito o Mostarskim rudnicima, Priče živućih rudara - sa prostora Hercegovine koji su radili u Rudniku mrkog uglja u Mostaru. U knjizi se nalazi i popis poginulih rudara u mostarskom Rudniku, Sjećanja, te Rudarska simbolika.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Marko Dragić i prof. dr. sc. Željko Knežiček.

Knežiček je kazao kako se vrlo malo piše o rudarima i rudnicima, a kako oni za društvo daju zaista puno, dodavši kako je to prava nepravda prema rudarima.

''Njih se naravno sjetimo kad imamo neke nesreće i ne sjećamo ih se drugim prilikama. Ova knjiga je znači pokušala da pokaže koja je to bila tradicija rudarenja u Mostaru, kako se to 130 godina ovdje rudarilo i čitajući ovu monografiju shvatio sam da je Rudnik Mostar bio društveno-odgovorna firma, kako se to danas moderno kaže'', kazao je Knežiček naglasivši kako je za prostor Hercegovine najveću ulogu upravo odigrao Rudnik mrkog uglja Mostar.

Izrazio je zadovoljstvo što je prostor gdje je nekada bio rudnik preoblikovan, ističući kako prostor Vihovića (mjesto nekadašnjeg rudnika) vidi kao jednu mediteransku botaničku baštu, mjesto gdje će Mostarci šetati, voziti biciklo, veslati i drugo.

Obraćajući se prisutnima, profesor Dragić je govorio o značaju blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara, koju je i autor, također, spomenuo u djelu, te naglasio kako je knjiga slojevita od više poglavlja i kako njen glavni dio predstavljaju svjedočenja rudara i njihovih potomaka.

''Sveta Barbara je jedna od 14 Božijih pomoćnica i ona je pomoćnica u nevoljama, a posebno je zazivaju rudari, zidari, tesari i svi oni koji su izloženi pogibeljima, bez obzira da li se radi o kršćanima, muslimanima, Židovima i drugo'', kazao je Dragić.

Govoreći o značaju djela, Dragić je kazao kako posebnu važnost u ovoj monografiji imaju zapisi koje je autor uradio snimajući živuće rudare, supruge pokojnih rudara i njihove potomke. Naglasio je kako je to civilizacijski čin, iznimno težak, te da je to u biti borba sa zaboravom.

''Sve što se ne zapiše ostaje zaboravljeno. Bit će mi drago ako bude još autora koji će čuvati baštinu, publicirati knjige iz baštine, sačuvati mnogo toga od zaborava jer nemamo pravo da ne ostavimo to u nasljeđe onima koji će biti kad nas ne bude'', zaključio je Dragić.

Autor Vidović je pozdravio sve prisutne te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Inače, knjiga je tiskana na masnom papiru, tvrdog uveza u koloru, formata 17 x 24 centimetara, s više od stotinu fotografija (fotografije rudara i fotografije o povijesti rudnika).

Kopirati
Drag cursor here to close