Muzej Hercegovine

U Mostaru predstavljen projekt 'Konak'

Kultura / Flash | 15. 06. 2014. u 13:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Muzeju Hercegovine predstavljen je projekt moguće obnove javnih prostora u blizini Starog grada u Mostaru. Riječ je o Trgu 1. maja (nekadašnji Mejdan), te o zgradi Konak.

Ovaj projekt predstavili su studenti škole arhitekture sveučilišta 'Kingston' iz Londona koji posljednje dvije godine proučavaju svjetske spomenike pod UNESCO-vom zaštitom.

Svaki UNESCO-v spomenik postavlja pitanje političke, povijesne i konstruktivne prirode koji se odnose na osnovne razloge sticanja titule spomenika svjetske baštine. Studenti su svojim arhitektonskim prijedlozima pristupili rješavanju ovih pitanja u gradovima sa svjetskom baštinom, od kojih je jedna i grad Mostar.

U prvom zadatku (Tr 1. maja) su studenti nastojali redefinirati trg uvođenjem novih sadržaja i dizajniranjem i interpolacijom novih objekata, dok su na objektu 'Konak', kroz koji "prolazi" granica UNESCO-vog obuhvata studenti dizajnom pokušali dočarati taj dodir starog i novog.

Na prostoru Mejdana bi trebale nići dvije nove zgrade, od kojih bi jedna bila "u ljusci" već postojećeg objekta. Prijedlog rekonstrukcije 'Konaka' predviđa izgradnju i dogradnju objekta, koji bi postao 'Kuća mladih'. Osim Grada Mostara u realizaciji ovog projekta je sudjelovao i OKC 'Abrašević'.

Izložba se sastoji od jednog modela u mjerilu 1:200 i 24 plakata sa idejama i arhitektonskim rješenjima. Ova izložba je i mali doprinos Kingston sveučilišta u povodu obilježavanja 10. godišnjice od obnavljanja Starog mosta.

Kopirati
Drag cursor here to close