700. godišnjica rođenja

U Mostaru otvorena izložba posvećena češkom kralju Karlu IV.

Kultura / Flash | 22. 09. 2016. u 18:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba u povodu 700. godine rođenja češkog kralja Karla IV. otvorena je u četvrtak na Maloj sceni "Karel Čapek" Pozorišta lutaka Mostar, u organizaciji Udruge građana "Arhitekt Karel Paržik" češko-bosanskohercegovačkog prijateljstva Mostar.

Izloženo je desetak dokumenata koje govore o životu i djelu češkog kralja Karla IV. te o znamenitostima koje su napravljene za vrijeme njegove vladavine. Među ostalima, tu su Karlov most, Dvorac Hradčani, katedrala Svetog Vita i Dvorac Karlstein.

Izložbu je otvorila članica Udruge "Arhitekt Karel Paržik" Sidika Manjgo koja je poželjela dobrodošlicu okupljenima te se u kratkom obraćanju osvrnula na život i djelo kralja Karla IV., istaknuvši kako je on, između ostaloga, bio veliki mecena umjetnosti i arhitekture.

Otvaranje izložbe upotpunio je i glumac Nedžad Maksumić koji je recitirao dvije pjesme češkog pjesnika Jiržija Šotole, dok je učenik Muzičke škole Petar Mihić izveo dvije skladbe Antonina Dvoržaka.

Karlo IV. rođen je 1316. godine u Pragu gdje je i preminuo 1378. godine. Za vrijeme svoga života utemeljio je prvo slavensko sveučilište u Europi 1348. godine. Bio je veliki mecena umjetnosti i arhitekture.

Bio je učen čovjek koji je govorio pet jezika i uspio je uzdignuti Češku i ekonomski i kulturno.

Kopirati
Drag cursor here to close