Kralj Fahd

U Mostaru otvorena izložba o Božjem poslaniku Muhammedu a.s.

Kultura / Flash | 14. 06. 2016. u 19:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Medžlisa IZ Mostar i Kulturnog centra "Kralj Fahd“, u utorak navečer je u tom centru na Bunuru otvorena pokretna izložba "Muzej o Allahovom poslaniku“, autora dr. Esmira Halilovića.

Izložbu je svečano otvorio mostarski muftija Salem efendija Dedović, koji je istakao kako je ramazan vrijeme koje je prožeto i duhovnošću i vjerom i kulturom te dodao kako su upravo u ramazanu nastajala najljepša kulturna i civilizacijska ostvarenja u svijetu islama i muslimana.

''Radujemo se da je Mostar počašćen ovakvim kulturnim događajem - istakao je mostarski muftija te kazao kako mu je posebno drago što će nove generacije na ovaj način moći da otkriju neke nove detalje iz života Božjeg poslanika. Na jedan lijep, suvremen, moderan način predstavlja nam se bogato naslijeđe našeg Poslanika Muhameda a.s. - njegov životopis'', kazao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Govoreći o izložbi, autor Halilović istakao je kako su na njoj predstavljena četiri segmenta Muzeja Allahovog poslanika u okrilju izložbe koja je nazvana "Upoznaj Poslanika s.a.v.s".

Prvi segment izložbe čine veliki edukativni panoi u kojima su, kako je kazao, pokušali u potpunosti rekonstruisati život Božjeg poslanika, najvažnije etape njegovog života, dok drugi segment predstavljaju četiri makete, od kojih su tri rađene u Saudijskoj Arabiji a jedna u BiH.

Treći segment čine video sadržaji koje su, kako je dodao, po prvi put u Mostaru "pojačali s virtualnom realnošću", a zadnji segment je par artefakata koji se tiču Božijeg poslanika, gdje se može vidjeti i posuda iz koje se Muhammed a.s. abdestio.

''Cilj ove izložbe jeste da se na jedan novi način upozna život i djelo Božijeg poslanika Muhammeda a.s., pogotovo u ovom dobu narastajuće islamofobije, nerazumijevanja islama i muslimana, dakle i općenito lika i djela Allahovog poslanika'', kazao je Halilović.

Autor je naglasio kako su, osim njega, na usluzi posjetiocima i vodiči, koji će predstavljati sadržaj i poruke izložbe.

Izložba, koja je do sada prikazana u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Bugojnu, Novom Travniku i Podgorici, u Mostaru će ostati otvorena do 16. juna.

Kopirati
Drag cursor here to close