Tradicionalno

U Mostaru održana Svetosavska akademija

Kultura / Flash | 24. 01. 2016. u 07:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koja je održana u Mostaru nastupili su učenici pravoslavng vjeronauka s područja Mostara i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Gusle".

Svetosavsku akademiju organizirala je Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar, a sudjelovalo je stotinjak djece koja su uz pomoć svojih vjeroučitelja pripremili bogat program posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi.

''Svetosavsku besjedu'' održao je paroh druge mostarske parohije Branislav Borovčanin koji je podsjetio da je Sveti Savo sa dvora otišao u samostan, odrekao se svega zemaljskog i prigrlio nebesko.

"Od tada pa do svršetka vijeka na nama je da taj obrazac predamo našoj djeci i da im osobnim primjerima ljubavi pokažemo put ka vječnoj ljubavi", istakao je Borovčanin.

On je podsjetio i da je o Svetom Savi u svojim pjesmama često govorio najveći među mostarskim Srbima, Aleksa Šantić koji je poistovjećivao Svetitelja sa Kristom i govorio za Svetitelja da je duhovno načelo srpske crkve i naroda, piše Srna.

"Često Spominjući Svetoga Savu u svojim pjesmama opominje nas na svetiteljeve riječi o neophodnosti sloge, o liturgijskoj sabornosti i ljubavi, o svim krišćanskim i ljudskim vrlinama", rekao je Borovčanin.

Svetosavsku akademiju u Vladičanskom dvoru u Mostaru prisustvovao je veliki broj ljudi.

Poslije liturgija u mostarskim crkvama, djeca su u čast Svetom Savi priredila prigodne programe, nakon čega su im podijeljeni paketići. 

Kopirati
Drag cursor here to close