Club Aleksa

U Mostaru održana promocija istraživačkog rada ‘’Nacionalnost narodnih bajki’’

Kultura / Flash | 09. 07. 2014. u 12:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć se u mostarskom Clubu Aleksa tražila stolica više. Brojne Mostarce različitih generacija privukla je promocija istraživačkog rada ‘’Nacionalnost narodnih bajki’’.

Jelena Kovač profesorica jugoslovenske književnosti i srpsko-hrvatskog jezika, magistrica povijesti i teorije književnosti, živeći u Norveškoj u fazi prilagođavanja na novu životnu sredinu, savladavši norveški jezik, čitajući norveške bajke, došla je na ideju koju do sada nitko nije istraživao. Porijeklo narodnih bajki.

Nacionalnost narodne bajke istraživački je rad kojim se kritički osvrće na naziv “nacionalnog” u narodnim bajkama pojedinih sakupljača i argumentuje konstruisanje evropskih bajki prepisivanjem tekstova. Posebna paznja posvećena je umetnutim tekstovima koji svojim neprimjerenim sadržajima imaju zadatak da  manipulišu djecom.

- Prvi kontakt s rukopisom navedene knjige ostavio je na mene povoljan dojam. S nestrpljenjem sam letimično iščitala cjelokupan tekst nastojeći stvoriti kompletnu sliku o sadržaju istraživanja. Iako letimičan, ovaj uvid u rukopis izazvao je u meni znatiželju za pažljivijim iščitavanjem.

Slijedilo je detaljno iščitavanje uz zaustavljanje na onim mjestima koja sam smatrala posebno važnim za obradu naznačene teme ‘’Nacionalnost narodnih bajki’’ i sve što sam više ulazila u samu strukturu rada moji vidici o bajci su se širili.

Kao posebnost izdvajam insistiranje same autorice na bajci koja će biti namijenjena djeci cijelog svijeta, ali i odraslim osobama bez opterećenja, izgrađujući kod djece osjećaj za drugog i drugačijeg. Bajke treba da zadive ‘’tako da ne ometaju djecu u razvoju i bez bojazni da će koga zatrovati“. Isto tako, autorica se zalaže da pojedini dijelovi iz bajke koji se koriste kao ideološko sredstvo borbe protiv drugog i drugačijeg, u smislu pripadnosti drugom narodu, budu uklonjeni iz novijih izdanja bajki“, između ostalog moglo se čuti od recenzentice i promotorice dr.sc. Enise Gološ.

Elokventnost autorice mr. Jelene Kovač i dr. sc. Enise Gološ plijenila je, tako da ni ovaj put ‘’Aleksina“ publika nije bila nijemi promatrač i interakcija nije izostala. 

- Izuzetno sam zadovoljna, apsolutno svim. Enisa, Aleksandra i ja smo prije svega bile dobre drugarice, a mladi Marić me oduševio svojom muzikom i drago mi je da je i on bio sa nama. Publika je osjetila našu dobru energiju“, o utiscima sa promocije kazala je vidno zadovoljna mr. Jelena Kovač.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u promociji nije krio ni poznati mostarski kantautor Sanel Marić Mara kojeg je publika pratila aplauzima.

Događajem je moderirala Aleksandra Savić.

- Club Aleksa  je po tko zna koji put, opravdao svoje postojanje. Bila je izuzetna čast dijeliti pozornicu sa dvije ovako jake intelektualke i razgovarati sa njima. Imalo se šta čuti i naučiti. Bajka kao riječ tako bezazleno zvuči, ali evo zahvaljujući šestogodišnjem radu Mr. Jelene Kovač saznali smo porijeklo bajki, ali i da se i kroz bajke može manipulisati djecom. U svakom slučaju svako od nas prisutnih otišao je bogatiji za nova saznanja. Najbolji pokazatelj je interakcija sa publikom koja ni ovaj put nije ostala ravnodušna“, rekla je Savić koja već pet godina uspješno vodi neovisnu kulturnu scenu Cluba Aleksa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close