Zabavan i edukativan

U Mostaru održan performans "Waste is Taste"

Kultura / Flash | 20. 07. 2014. u 08:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u subotu navečer održan modni performans pod nazivom 'Waste is taste'. Perormans se održao ispred OKC 'Abrašević', a prije Mostara, predstavljen je i u Sarajevu.

Riječ je o performansu Baletnog ansambla Udruženja umjetnika 'Bellarte' u kojem se predstavljaju kostimi i kreacije napravljene od ambalažnog otpada i ostalih odbačenih materijala, a koje su nastale na radionicama 'Waste is Taste' prošle godine u Udruženju za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Mlaz' u Počitelju.

Cilj performansa je da se materijalima koji bi inače završili na deponijama pridoda nova vrijednost pretvaranjem u modne kreacije i kostime. Na taj način 'Bellarte' i 'Mlaz' u suradnji sa prijateljem projekta 'Ekopakom', prvim ovlaštenim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom, podižu svijest o različitim mogućnostima ponovnog iskorištenja ambalažnog otpada.

"Izrazito mi je drago da smo imali priliku predstaviti nastale radove u Mostaru za publiku iz Hercegovine, jer je zapravo cijela priča i počela u Hercegovini 2012. godine. Radovi dizajnera često su inspirirani hercegovačkim pejsažima i stoga nam je zadovoljstvo i predstaviti ih u ovom ambijentu.

Iako se često moda trivijalizira i ne priznaje kao grana umjetnosti, nadam se da kroz ovakav prikaz možemo ukazati i na jednu potpuno drugačiju percepciju modnog dizajna koja ima za cilj da ukaže na društvene probleme današnjice i ponudi odgovore na njih. Zahvalila bih se svim prijateljima i kolegama koji su nesebično pomogli kako bi se ovaj projekt mogao nastaviti", rekla je Jasminka Hadžimehmedović koja je osnivač projekta.

Pored Baletnog ansambla Udruženja umjetnika 'Bellarte' i baletne umjetnice Nadže Pušilo nastupili su i glazbenici Sarajevske filharmonije - Vanja Rupar na trombonu i Faruk Jahić na perkusiji.

"'Ekopak' rado podržava sve projekte u našoj zemlji, koji imaju za cilj ukazati na važnost reciklaže i ponovnog iskorištenja ambalažnog otpada. Sa zadovoljstvom smo prihvatili da budemo partner - prijatelj projekta 'Waste is taste' u okviru kojeg mlade dizajnerice za izradu kreacija i kostima koriste upravo ambalažni otpad. Drago nam je da smo nakon Počitelja i Sarajeva ponovno u Hercegovini, te da hercegovačkoj publici kroz ovaj projekt možemo pokazati kako potrošnja određenog proizvoda ne znači kraj životnog vijeka otpadne ambalaže.

Potrošnjom proizvoda, otpadna ambalažadobiva novu vrijednost, kao i novi način upotrebe. Želja nam je da, uz pomoć ovog i sličnih projekata, educiramo građane i mijenjamo njihovu svijest glede ambalažnog otpada: važnosti njegovog selektivnog odlaganja i reciklaže, a sve s ciljem uspostave efikasnog sustava prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u FBiH", kazala je Amela Hrbat, direktorica Ekopak-a.

Oublika je mogla osim radova Hadžimehmevodić, vidjeti i radove Katarine Bogdanović (Beograd), Ivane Lazarević (Beograd), Nevene Nikolić (Sarajevo), Merime Mujkanović (Zenica), Altijane Salispahić (Sarajevo) i Edine Sipić (Bihać).

Kopirati
Drag cursor here to close