Galerija Aluminij

U Mostaru izložba hrvatskoga likovnog velikana Matka Trebotića

Kultura / Flash | 04. 02. 2016. u 11:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Retrospektivna izložba istinskoga hrvatskoga likovnog velikana Matka Trebotića, koja je i stručnu kritiku i likovnu javnost nepodijeljeno oduševila u splitskoj Galeriji umjetnina, dolazi u Mostar, u Galeriju Aluminij.

Otvorenje je najavljeno za četvrtak, 11. veljače, s početkom u 19 sati.

''Riječ je o izvrsnomu postavu, kojega čine slike, crteži, akvareli i skulpture, a kojim se uspješno prožima sveukupnost pet desetljeća trajanja umjetničkoga stvaranja Matka Trebotića. Izložbu postavljamo u suradnji sa Studijem povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, fakulteta pod čijim je pokroviteljstvom otisnut i zadivljujući katalog, kao dostojno dokumentirano svjedočanstvo ovoga vrsnog pothvata'' rekao je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Trebotić je posljednji puta samostalno u Mostaru izlagao prije točno 15 godina, i tada u Galeriji Aluminij.

Okosnicu ove izložbe, uokvirene pod imenom Univerzum Trebotić, čini posljednji ciklus njegovih slika, koje su nastajale od 2009. godine do danas, a koje slikar pojednostavljeno naziva bijelima.

Matko Trebotić rođen je 1935. godine, u Milni, na otoku Braču (Hrvatska). Godine 1961. diplomirao je na beogradskomu (Srbija) arhitektonskom fakultetu, a tijekom 1971. i 1972. pohađao je čuvenu Folkwangschule u Essenu (Njemačka), kao meisterschuler, kod prof. Hermana Schardta. Od 1970. godine, intenzivno izlaže diljem svijeta, te dosad ostvaruje više od stotinu samostalnih i više od tri stotine skupnih izložbi.

O njegovu je radu tiskano pet monografija, snimljeno više televizijskih filmova, a djela mu se nalaze u brojnim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. Autorom je veličanstvenoga Jadranskog triptiha – svečanih zastora za hrvatske narodne kazališne kuće Splita, Dubrovnika i Rijeke.

Dobitnikom je čitavoga niza prestižnih nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close