Knjiga

U Mostaru i Stocu promovirana knjiga o Naseru Oriću

Kultura / Flash | 19. 09. 2013. u 21:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikoj dvorani Narodnog pozorišta zainteresiranima je prezentirana knjiga 'Naser od Gazimestana do Haga i nazad' autora Avde Huseinovića. Uoči same promocije prikazani su isječci filma o ratnom putu i suđenju u Haagu Naseru Oriću.

Osim zainteresiranih građana, te studenata i učenika u publici je bio i određen broj nekadašnjih boraca. Svoje kratko obraćanje i zahvalu za poziv na promociju imao je Suad Muharemović koji je istupio u ime organizatora skupa, odnosno temeljne boračke organizacije s područja HNŽ.

Izedin Šikalo rekao je par riječi ispred nakladnika tvrtke ''Dobra knjiga'' iz Sarajeva. Nakon toga govorio je autor koji je ukratko opisao nastanak knjige, a zatim je riječ prepuštena samom akteru, Naseru Oriću.

Huseinović je podsjetio da se Naser Orić sa 25 godina odvažio stati na čelo obrane "jednog otpisanog područja srednjeg Podrinja", naglasivši da je Srebrenica prvi oslobođeni grad u BiH od srpskih snaga, 09. svibnja 1992. godine, u akciji kojom je zapovijedao upravo Naser Orić.

Huseinović je istaknuo da je Naser Orić jedini koji je pokušao izvršiti probijanje agresorskih linija iz pravca 2. korpusa, iz mjesta Nezuk, s ciljem da se olakša proboj srebreničkoj koloni smrti, praktično "privatnom akcijom", na vlastitu inicijativu.

Na kraju je Naser Orić uputio poziv prisutnima i cijeloj javnosti da se odazovu predstojećem popisu stanovništva. Podsjetio je da mu je djed bio u ustašama.

"Tad moj djed nije imao prilike da bude Bošnjak. On je morao biti Hrvat ili Srbin. Tad, omladino izmjerite, ljudi nisu imali priliku. Vi sad imate priliku i svi mi da budemo Bošnjaci. Svi drugi bit će ili 'Sejdić' ili 'Finci'", rekao je Orić. Promocije iste knjige u srijedu navečer održana je i u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close