Grude

U Drinovcima otvoreni 51. Šimićevi susreti 2014.

Kultura / Flash | 05. 05. 2014. u 12:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robert Pehar, glumac Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, voditelj svečanog programa otvaranja Šimićevih susreta, u uvodu je govorio stihove Antuna Branka Šimića.

Predstavljajući ovogodišnje “Šimićeve susrete” posebno je istaknuo visoko pokroviteljstvo Sabora RH nad ovogodišnjim “Susretima”, te istaknuo “Šimićeve susrete” kao jednu od najznačajnijih kulturnih priredbi koja je u svojoj dugovječnosti došla do brojke 51. a i koja je zadržala ljudsku toplinu i srdačnost.

Kantautorica Lucija Zovko iz Širokog Brijega sjajno je otpjevala uglazbljene stihove Šimićeve pjesme “Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“.

Predsjednik Organizacijskog odbora i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj u svom obraćanu, prije svega se zahvalio nazočnima koji su bili u dvorani, dragim gostima i svima koji su svojim trudom realizirali ovaj značajan kulturni događaj. Na poseban način se zahvalio Velimiru Pleši, generalni konzul RH u Mostaru, te Žani Ćorić, predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

“Zgasnuli smo žutu lampu” bila je još jedna pjesma koju je odrecitirao Robert Pehar.

Podijelivši nekoliko prigodnih riječi s nazočnima, gospodarski tajnik MH iz Zagreba Damir Zorić, osobito je istaknuo šire značenje “Šimićevih susreta” što je u neku ruku i svojevrsna baština čovječanstva. Još jedna od odrednica Šimićevog pjesništva, po Zoriću, je svakako to da je on snažan pjesnik zavičaja.

Žana Ćorić, predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom kratkom obraćanju rekla je da snažno podržava ovakva kulturna događanja i da će njen Ured nastaviti to činiti.

Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru, imao je čast otvoriti ovogodišnje 51. Šimićeve susrete. Istaknuo je da je izvrsno što je Sabor Republike Hrvatske pokrovitelj. Snažno pohvalio rad Ogranka MH Grude i naglasio kako MH u Grudama obavlja poslove s ljubavlju, strašću, srdačno i s puno entuzijazma i onda je to lako prepoznati. Na koncu svog obraćanja proglasio je Šimićeve susrete otvorenima.

Baladu “Potraži me u predgrađu” izvrsno je otpjevala Lucija Zovko.

“Šimićev pjesmopis” je knjiga koju je MH Ogranak Grude i Organizacijski odbor 51. Šimićevih susreta izdao za ovogodišnje Šimićeve susrete. O knjizi je govorio Stjepan Glavaš. Istaknuo je da je ovo samo dio posla koji bi trebalo obaviti kada se govori o prošlim “Šimićevim susretima”, i to ostaje za budućnost.

Sam pregled programa u prošlih dvadesetak godina svjedoči o bogatom i raznovrsnom i iznad svega kvalitetnom programu. Nije se nikada smetnulo s uma i podstaknuti mlade pjesnike da svojim radovima uzmu aktivno učešće na Susretima.

Stipe Glavaš govorio je i o poeziji Antuna Branka Šimića, te njegovim odrednicama kao što su odnos s majkom, tijelo, Bog, siromaštvo, bolest i slično.

Pri kraju ove lijepe svečanosti početka ovogodišnjih 51. Šimićevih susreta kantautorica Lucija Zovko otpjevala je pjesmu “Tvoja zemlja” pobravši veliki pljesak nazočnih.

Nazočnima se na kraju svečanosti obratila Ljubica Benović koja je predstavila svoj film o A.B.Šimiću “U boji neba“.

Vrijedni učenici Osnovne škole u Drinovcima pripremili su za ovu prigodu izložbu svojih likovnih radova. Ravnateljica škole Anita Kolak i jedna učenica škole kazale su par prigodnih riječi na otvaranju Izložbe.

Kopirati
Drag cursor here to close