17 skulptura

U Čapljini otvorena izložba skulptura ''Križni put'' Širokobriježanina Mate Sabljića

Kultura / Flash | 11. 03. 2016. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U galeriji ''Tau'' u Čapljini upriličena je izložba kipara, slikara i pjesnika Mate Sabljića pod nazivom ''Križni put''. U sklopu izložbe postavljeno je 17 izložaka - prvi izložak označava Isusa Krista na Maslinskoj gori, zatim slijedi XIV postaja križnog puta, a posljednji izložak predstavlja uskrsnuće.

Fra Mile Vlašić istaknuo je kako se radio o ''simbiozi nepretendenciozne vještine i nepatovrene vjere'' te naglasio kako će postav biti izložen u galeriji ''Tau'' narednih deset dana.

Pri susretu s izloženim skulpturama Mate Sabljića i nezainteresirani će promatrač likovnih umjetnosti biti zaintrigiran njihovom vrsnošću, a čovjek dalek od vjere privučen njihovom sakralnošću. Dvije su to suštinske odlike uvih umjetnina, utkane u svaki njihov dio. Najveći dio skulptura tematski je određen ciklusom Križnog puta, a uz temu Kristove muke usko je vezana i nekolicina onih koje mu, prema uvriježenom mišljenju, ne pripadaju.

Skulpture su povezane i objedinjene metalom kao izvedbenim materijalom, kompozicijskom shemom sastavljenom od niske baze kružnog tlocrta i vertikalnog nosača na kojega se najčešće nastavljaju dva vertikalna, izvana šesterokutna, a iznutra kružna prstena, po sredini presječena jednim horizontalnim te reduciranošću, odnosno svođenjem na bitno koje rezultira jezgrovitošću poruke i značenja.

Središnja je figura Krista, nerazdvojiva od križa od trenutka u kojem ga s križa skidaju kako bi ga položili u grob. Štoviše, u iščitavanju sakralne komponente utkane u ciklus Križnog puta izdvaja se i dosjetka kojom je, u simboličkom ali i evanđeoskom smislu, Krist humanizirao križ, pretvorio da u organičku formu koja prati linije njegova tijela do konca, kada postaje njegovo mučilo, ali i sredstvo i znak njegove pobjede'', istaknuo je Beat Čolak.

Mate Sabljić, kipar, slikat i pjesnik, rodio se 15. rujna 1952. godine u Buhovu pokraj Širokog Brijega. Djetinjstvo i mladost proveo je u Bapskoj pokraj Vukovara, u Borovu i Slavonskom Brodu, a radni vijek u Puli. Do sada se predstavio s 23 samostalne izložbe, a autor je spomenika poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Novigradu pokraj Zadra i spomen-križa u Bapskoj.

Bio je član Udruge za likovnu i književnu djelatnost prognanika ''Vukovar'', Hrvatskog kulturnog društva ''Napredak - Pula'' te ULIKS-a iz Pule. Preminuo je 31. kolovoza 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close