UABNOR

U Bugojnu otvorena izložba Josip Broz Tito

Kultura / Flash | 25. 05. 2014. u 08:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačke borbe Bugojno (UABNOR) sinoć je u Likovnoj galeriji KSC-a otvorena izložba pod nazivom "Josip Broz Tito“.

Povod je 25. svibanj - Dan mladosti, praznik koji se nekada obilježavao u bivšoj Jugoslaviji, kada se nosila štafeta i slavio Titov rođendan.

Brojni eksponati koji svjedoče o tekovinama NOR-a i Titovom boravku u Bugojnu, izložio je poznati kolekcinar iz ovog grada Dragan Mučibabić.

Bista Josipa Broza Tita, otisci u bronci od medvjeda kapitalca kojeg je ulovio, razne slike i tekstovi, željezni pehar iz 1948., posrebrene kašike i viljuške iz „Vile Gorica“ , koje je koristio za vrijeme svog boravka u ovoj vili, samo su neki od izloženih eksponata.

- Namjera nam je da ovakve izložbe postanu tradicija i da u Bugojnu ponovo postoji muzej u kojem bi se čuvale tekovine narodnooslobodilačke borbe - kazao je, između ostalog, predsjednik bugojanskog UABNOR-a Amir Kišija.

Ovom prilikom, uručene su i dvije zahvalnice - posthumno Hamidu Keliću, bivšem predsjedniku Udruženja, za očuvanje i njegovanje tekovina NOR-a od 1941. do 1945., i načelniku Hasanu Ajkuniću, za očuvanje tradicije i zaštitu spomenika NOR-a, koji se nalaze na teritoriji Bugojna.

Kopirati
Drag cursor here to close