U snu

U 97. godini preminula Lepa Smoje

Kultura / Flash | 10. 03. 2016. u 10:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lepa Smoje, plesna koreografkinja, supruga Miljenka Smoje i jedan od zaštitnih znakova Splita kao "šake suza, vriće smija" umrla je jutros u svom stanu na splitskom Dražancu.

Rođena 20. veljače 1920. u Zadru, kao Leposava Čatipović, teta Lepa će u kolektivnoj svijesti ostati zapamćena kao energična, dinamična i agilna voditeljica splitskog Mozaika, kroz kojeg su tijekom desetljeća duge karijere koju je obožavala, proplesala brojna poznata splitska lica, kao što su arhitekt Jerko Rošin, Severina, Jelena Rozga...

U kolektivnoj svijesti teta Lepa će ostati zapamćena kao najveća ljubav i muza barda dalmatinskog novinarstva, Miljenka Smoje, s kojim je provela pola stoljeća, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je 1944. u splitskoj Lenjingradskoj ulici, nedaleko od svoje kuće, srela dvije godine mlađeg Smoju, Lepa je iza sebe imala propali brak sa židovskim trgovcem Karlom Gleicherom, u kojem se 1942. rodila kći Renata.

Lepa Smoje i Miljenko su 10. travnja 1963., ozakonili svoju ljubav u matičnom uredu u Žrnovnici.
Žrnovnica će biti i njihovo posljednje zajedničko počivalište, na tamošnjem groblju sahranjen je i Miljenko Smoje, kao i majka i kći Lepe Smoje.

Kopirati
Drag cursor here to close