opet Grinch i Božić

Turske vlasti zabranile božićne manifestacije u njemačkoj gimnaziji

Kultura / Flash | 18. 12. 2016. u 10:35 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turske vlasti zabranile su Božić u jednoj njemačkoj školi u Istanbulu i u potpunosti ga izbacile iz nastavnog sadržaja.

Tim je dekretom ubuduće zabranjeno u nastavi spominjati božićne običaje i ovaj kršćanski blagdan. Nikakve manifestacije niti pjesme u vezi s Božićem nisu dozvoljene u školi, javila je agencija DPA.

Ujedno je uslijedila i zabrana nastupa školskog zbora na tradicionalnom božićnom koncertu u Generalnom konzulatu Njemačke.

Trenutačno u gimnaziji Istanbul Lisesi radi 35 njemačkih profesora, koje financira njemačka vlada. Ovaj izdatak njemačkih vlasti mjeri se u milijunima eura.

Elitnu gimnaziju, u kojoj je njemački jezik obavezan predmet i jezik na kojem se izvodi nastava iz nekoliko drugih predmeta, posjećuju isključivo turska djeca. Valja napomenuti kako se radi o priznatoj njemačkoj školi izvan njemačkih granica. Osnovana je 1984. godine.

Zimski pogled s krova gimnazije Istanbul Lisesi

Kritičari spočitavaju predsjedniku Tayyipu Erdoganu kako tradicionalne sekularne škole želi podvrgnuti svome konzervativnom islamskom pravcu.

Njemački nastavni kolegiji već dulje vrijeme se osjeća nesigurnim, a nakon najnovijih poteza vlasti uoči Božića i u vezi s Božićem, taj se osjećaj produbljuje, pišu njemački mediji.

U Istanbulu radi još jedna njemačka gimnazija, Alman Lisesi, u koju pored turske djece idu i njihove njemačke kolege čiji roditelji žive i rade u turskoj metropoli.

Zanimljivo je kako u ugovoru, koji je između dvije zemlje potpisan na području obrazovanja, a kojim je reguliran i rad njemačkih škola u Turskoj, stoji "ugovorne strane će se truditi, pružajući pritom jedna drugoj potrebnu pomoć, da njihovi narodi upoznaju kulturna dobra druge zemlje".

Najnovijim dekretom Ministarstva obrazovanja, ovaj članak postaje prilično upitan u praksi.

Njemački Bild u svome osvrtu naziva ovaj najnoviji potez vladajuće stranke "Erdo-Wahn", vežući riječ Wahn (ludilo) uz Erdo.

Kopirati
Drag cursor here to close