Odluke

Trg Izetbegovića ne može biti nacionalni spomenik

''Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu s Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže'', navedeno je.
Kultura / Flash | 23. 03. 2021. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt urbanističkog projekta  „Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“ nije prihvatljiv, odlučilo je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta „Trg oslobođenja – Alija Izetbegović“ odnosno usklađenost istog s odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

''Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu s Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže izgradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacijskim i drugim planovima'', navedeno je.

Donesena je i pokrene procedura izmjene i dopune Odluke da se Historijski urbani krajolik Sarajevo proglasi spomenikom.

Naime, obzirom da je, nakon donošenja Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, došlo do određenih nejasnoća u implementaciji, Komisija je donijela ovakav zaključak.

Komisija je zaprimila peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Olimpijska borilišta uključuju: staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću.

Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – XIV Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom.

Kopirati
Drag cursor here to close