Tradicija

“Trešnjeva nedjelja” privukla mnogobrojne umjetnike u Počitelj

Kultura / Flash | 05. 06. 2016. u 16:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna manifestacija “Trešnjeva nedjelja”, koja se svake godine u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH obilježava prve nedjelje u lipnju, danas je otvorivši svoja vrata okupila brojne umjetnike u staroj jezgri povijesnog grada Počitelja i pokazala raskoš umjetnosti, javlja agencija Anadolija.

U sklopu cjelodnevnog programa i neizostavnog susreta likovnih umjetnika iz cijele BiH, upriličena je zajednička izložba Samira Sućeske i Muhameda Ćeifa koji svojim djelima pišu novu povijest umjetnosti BiH.

Kako su umjetnici naglasili izložba govori o životu i ljudima, a da je Počitelj itekako mjesto inspiracije pokazuju najbolje izložena djela.

"Inspiriran ljepotama Počitelja jutros sam uradio portret koji predstavlja "Počiteljsku princezu“, kazao je akademski slikar Muhamed Ćeif.

A, da Počitelj i kolonija donose svim umjetnicima posebno nadahnuće složio se i akademski skulptor Samir Sućeska.

"Ovaj ambijent, ispunjen suncem, svjetlošću i bojama pruža pozitivnu energijom. Stoga se umjetnici ovdje uvijek vraćaju. Tko jednom dođe vratit će se bar za 20 godina“, ustvrdio je Sućeska koji je gotovo svake godine redovan sudionik kolonije u Počitelji.

Predstavio se sa deset radova koji datiraju od 2002. do 2015. godine. Skulpture su kako je naglasio organske i prioritet mu je kako pojašnjava, na prvi pogled pokazati estetski trenutak, eleganciju, proporciju i ravnotežu.

Da se radi o iznimno značajnom događaju svojim dolaskom je potvrdio i Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić koji je najavio unaprjeđenje ove Kolonije.

"Mi podržavamo ovu koloniju i sada smo došli da obavimo vrlo bitne razgovore za dalji rad kolonije. Mislim da ćemo iznaći rješenje da ona još bolje i kvalitetnije radi jer ima veliki potencijal i šteta je da nemaju više aktivnosti, kazao je ministar Kurić, podsjetivši da je on na početku svog mandata obećao kako će prioritet dati likovnim umjetnicima i književnicima.

Manifestaciju je podržao i autor Sarajevske kocke, Aid Rifatbegović umjetnik koji je par primjeraka Srajevske kocke donirao Internacionalnoj koloniji.

Nakon izložbe i cjelodnevnog druženja uz glazbu u prekrasnom ambijentu starog povijesnog grada, mnogobrojni gosti okupljeni u koloniji, večeras imaju priliku uživati u izvođenju predstave "Ućerivanje" Josipa Pejakovića.

Uz bogat repertoar događanja za sezonu proljeće-ljeto 2016. u koloniji se uz tradicionalnu manifestaciju "Trešnjeva nedjelja u Počitelju", ubrajaju 52. saziv Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, te 3. saziv kolonije "Moj bijeg u slobodu" u organizaciji Muzeja Alija Izetbegović, kao i brojne radionice za studente, đake i druge organizirane grupe.

Međunarodna umjetnička kolonija Počitelj osnovana je 1964 godine. Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine vlasnik je i osnivač umjetničke kolonije u Počitelju. Kroz svoju dugogodišnju povijest i djelovanje umjetnička kolonija Počitelj je zauzela mjesto najveće kolonija u jugoistočnoj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close