Četvrti po redu

Trebinje domaćin simpozija 'Teologija u javnoj sferi'

Kultura / Flash | 05. 02. 2017. u 17:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju će od 9. do 12. veljače biti održan 4. simpozij 'Teologija u javnoj sferi', koji će okupiti eminentne teologe i znanstvenike iz različitih oblasti društvenog života.

Simpozij je osmišljen kao svojevrsni festival koji će obuhvatati različite sadržaje: panel diskusije, predavanja, predstava, izložbe, a bit će svečano zaključen euharistijskim slavljem u nedjelju, u trebinjskom Sabornom hramu, navodi se iz eparhije zahumsko hercegovačke i primorske.

Tijekom simpozija, osim predavanja na različite teme, bit će organizirane izložbe Branka Radulovića i o carskoj obitelji Romanov, promocija knjige 'Patrologija' umirovljenog vladike Atanasija, predstava 'Sedam' u organizaciji Međureligijskog vijeća BiH o temi nasilja nad ženama.

Kako je najavljeno, između ostalih, sudionici simpozija bit će profesor Rade Kisić, otac Ignjatije Šestakov, Vuk Jeremić, profesori Zoran Krstić, Žarko Trebješanin, Boris Brajović, Julija Vidović, Pantelis Kalaicidis.

Teme panel diskusija su: 'Sabornost i jedinstvo Crkve u 21. stoljeću uz osvrt na kritski sabor', 'Europa na raskršću: kriza i budućnost europskog identiteta', 'Strah i sloboda', 'Mjesto i uloga žene u Crkvi i društvu', 'Pravoslavlje i moderno doba'.

Simpozij organizira novoosnovani Centar za filozofiju i teologiju Trebinje, koji radi pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj. Sesije simpozija bit će održane u Kulturnom centru Trebinje, a svečano otvaranje zakazano je za 9. veljače u 10 sati.

Prošlogodišnjem, trećem godišnjem skupu 'Teologija u javnoj sferi', podijeljenom u šest različitih panel diskusija, prisustvovalo je oko 2.500 posjetitelja.

Koliko je bilo interesovanje za skup govori činjenica da su se po njegovom završetku, i objavljivanju izvještaja, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj javili brojni zainteresirani koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, a sa željom da im omoguće uvid u sve sadržaje održanog skupa.

Program simpozija:

9. veljače

10 sati - Svečano otvaranje;
10:30-12:30 sati - 'Sabornost i jedinstvo Crkve u XXI stoljeću uz osvrt na kritski sabor',
panel diskusija - sudionici: prof. dr. Rade Kisić, o. Ignatije Šestakov, o. Vukašin Milićević, moderator: doc. dr. Andrej Jeftić;
17-19 sati - 'Europa na raskršću: kriza i budućnost europskog identiteta', panel diskusija -
sudionici: prof. dr. Dejan Jović, mr. Vuk Jeremić, prof. dr. Zoran Krstić, moderator: doc. dr. Marko Vilotić;
19.30 sati - Otvaranje izložbe Branka Radulovića i izložbe o Romanovima, Muzej
Hercegovine.

10. veljače

10:30-12:30 sati - 'Strah i sloboda', panel diskusija - sudionici: prof. dr. Žarko Trebješanin, prof. dr. Boris Brajović, doc. dr. Arta Dodaj, moderator: o. Gojko Perović;
17 sati - Promocija knjige Patrologija (1. i 2. sveska) episkopa Atanasija - govore: doc. dr. Zdravko Jovanović, doc. dr. Zoran Jelisavčić, moderator: o. Zoran Ilić;
19 sati - Predstava 'Sedam' u organizaciji Međureligijskog vjeća BiH (na temu nasilja nad
ženama).

11. veljače

10:30-12:30 sati - 'Mjesto i uloga žene u Crkvi i društvu', panel diskusija - sudionici: dr. Julija Vidović, Andrea Jovanović, moderator: Milica Rakić;
17 sati - Predavanje dr. Pantelisa Kalaitzidisa na temu 'Pravoslavlje i moderno doba'.

12. veljače

9 sati - Sveta arhijerejska liturgija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close