Tomislavgrad: Predstavljeni rezultati projekta 'Staza Gospi Sinjskoj'

Kultura / Flash | 25. 03. 2015. u 21:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati projekta „Staza Gospi Sinjskoj“ predstavljeni su u prostorijama Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu.

O projektu kojeg financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatske i BiH govorili su poznati hrvatski alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj Stipe Božić, zatim projekt menadžer Ivana Antišić te pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad za društvene djelatnosti i opću upravu Bože Kovačević.

U ovom prekograničnom projektu Hrvatske i BiH kojeg zajedno provode Grad Sinj i općina Prozor Rama sa svojim partnerima Hrvatskom gorskom službom spašavanja – stanica Split i Gradom Solin te općinama Livno i Tomislavgrad financira se uređenje „Staze Gospi Sinskoj“ koja se generacijama koristila kao hodočasnički put.

ODRANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE I PREZENTIRANI REZULTATI PROJEKTA 'STAZA GOSPI SINJSKOJ'U Galeriji KIC-a odrana je...

Posted by Gradska knjižnica Tomislavgrad on Wednesday, March 25, 2015

S taza započinje od Ramskog jezera i franjevačkog samostana na Šćitu, a nastavlja se prema Tomislavgradu, uz Buško jezero, prema Karmelu sv.Ilije i dalje preko Kazaginca do graničnog prijelaza Prisika, te preko Sinskog polja do Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske

Po riječima Stipe Božića, ruta prolazi područjem izoliranim od prometne gužve i kroz slikovite krajeve koji su bogati povijesnim naslijeđem. To su kako, Božić kaže, utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, ostaci starih staza i mostova te vidikovci i kontrolne točke gdje će se moći utisnuti pečat na stranicama vodiča koji je izgrađen u sklopu ovog projekta.

- Jedna od najznačajnijih aktivnosti projekta je uređenje, označavanje i opremanje navedene rute staze koja se trenutno dovršava s obje strane granice - kazao je Božić.

Menadžerica Ivana Antišić koja istaknula je da projekt doprinosi unapređenju zajedničke turističke ponude temeljene na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i BiH.

Zajednički njihov cilj je, kako ističe Antišić, povećanje konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.

- U sklopu projekta provedeni su edukacijski programi za pružatelje turističkih usluga i predstavnika civilnog sektora prema modelima u kojima se spominju zajednički povijesni interesi s osvrtom na povijesne turističke lokacije, destinacijskog menadžmenta, promocije proizvoda i turističkog marketinga i dr. - kazala je Antišić.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 558.031 eura , od čega se 302.964 eura odnosi na aktivnosti partnera u RH, a 255.066 EUR na aktivnosti partnera u BiH.

- Udio EU sredstava u ukupnoj ovoj vrijednosti projekta je 83 posto, dok će preostalih 17 posto sufinancirati partneri na projektu - naglasila je Antišić.

Kopirati
Drag cursor here to close