Duvno od antike

Tomislavgrad će dobiti muzejski lapidarij

Kultura / Flash | 09. 04. 2016. u 09:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu polaganja kamena temeljca za izgradnju muzejskog lapidarija u Tomislavgradu, najavljenog za 11.travnja u 12 sati, ravnatelj Franjevačkog muzeja Tomislavgrad fra Ante Pranjić oglasio se priopćenjem za javnost u kojemu naglašava važnost lapidarija za očuvanje spomenika i prikazivanje područja Duvna od antike do današnjih dana.

''Značajan broj pronađenih kamenih spomenika, od ilirskog vremena, preko bogatog rimskog doba, do hrvatske prošlosti i sadašnjosti, nameće dužnost i potrebu Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu izgradnju lapidarija da te spomenike sačuva, izloži i javnosti predstavi'', naglašava u priopćenju iz Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

U iduće dvije godine, napominje se, planirana je izgradnja muzejskog lapidarija i postava kamenih spomenika koji će s muzejom i galerijom predstavljati suvremenu i funkcionalnu polivalentnu ustanovu.

''Ta ustanova će znati objediniti i vrednovati kulturno-povijesne vrijednosti duvanjskoga kraja, a i šire'', navodi se u priopćenju.

Spomenička građa je, dodaje se, sistematizirana u nekoliko tematskih cjelina koje su zamišljene kao niz kronološko-tematskih predstavljanja koje će na stručan i zanimljiv način prikazati područje Duvna od antike do današnjih dana.

''Lapidarij je mjesto s kojega će polaziti poticaj i briga o našoj bogatoj baštini zapisanoj u kamenu, bogatoj tradicijskoj ostavštini ovoga grada i duvanjskog kraja. To će ujedno biti i mjesto koje će unaprijediti kulturne vrijednosti ovog zavičaja, te u tom pogledu odgojno djelovati na najšire slojeve društva. Ostvarenjem lapidarija dobit će naš muzej i naše Duvno, suvremen, zanimljiv i odgojni postav kamenih spomenika koji će pružiti pregled povijesnih i kulturnih kretanja kojima obiluje naše područje'', navodi u priopćenju fra Pranjić.

Inače, lapidarij se planira graditi između dva već postojeća objekta na terenu uz Franjevački muzej, a u neposrednoj blizini bazilike sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu.

Kopirati
Drag cursor here to close