Za buduće naraštaje

Tomislav Đurasović - 'Svjedok olovnih vremena' u Mostaru

Kultura / Flash | 23. 03. 2015. u 21:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svjedočim budućim naraštajima, kako je izgledala povijest našeg hrvatskog naroda. Ključ Hrvatske državnosti, ne smije se nikada izgubiti. Bez domovine nema života'', rekao je Tomislav Đurasović na predstavljanju svoje knjige ' Svjedok olovnih vremena' u HKD Napredak.

Naime, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Mostar i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" Mostar organizirali su predstavljanje knjige Tomislava Đurasovića. O knjizi su govorili fra Andrija Nikić, Željko Raguž, a fra Mića Stojić čije je sudjelovanje najavljeno nije mogao nazočiti, no njegove riječi su pročitane na predstavljanju.

''Čitajući knjigu došao sam do zaključka da bi moj naslov večerašnjeg predstavljanja bio 'Izbor za povijest domovinske iseljene Hrvatske posljednjih desetljeća dvadesetog stoljeća''', rekao je u uvodnim riječima fra Andrija Nikić govoreći da se pred mostarskom pojavljuje svjedok koji objavljuje svoja svjedočanstva od obiteljske predaje, prije rođenja, te kasnije s vlastitim doživljajima do 2011. godine.

''... Dvadesetak godina života provedoh u bivšoj državi, tamnici moga naroda, dvadeset godina u tuđini, željan moga naroda, a evo, poslije 20-godišnje punoljetnosti države Hrvatske obznanjujem ovu knjigu mome narodu...'', piše Đurasović o svojoj knjizi.

Prvi dio knjige je kako kaže Đurasović vrsni roman, njegova životna ispovijest i istinita potkrepljenja vlastitim događajima. U drugom djelu knjige Đurasović govori o svom djetinjstvu, dok u trećem dijelu priča o životu izvan domovine.

''U trećem djelu govorim o iseljavanju, o režimu zbog kojeg smo otišli, dok u četvrtom djelu govorim o vremenu i komunističkom progonu. U petom dijelu opisujem oslobođenje hrvatskog naroda i ostvarenje hrvatske suverene države, što smatram svojim osobnim životnim ciljem. A u šestom djelu donosim 12 originalnih dokumenata'', rekao je o Đurasović, govoreći da je ova knjiga leksikon hrvatskog iseljeništva.

Kopirati
Drag cursor here to close