Karađoz i Hadživat

Teatar sjena u Mostaru: Radionice, predstave, izložba

Kultura / Flash | 17. 02. 2016. u 13:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U periodu od 15-27.02.2016. godine za ljubitelje umjetnosti u Mostaru, održat će se bogat festival sa sudionicima iz Istanbula iz Ministarstva kulture Republike Turske.

Umjetnici, majstori teatra sjena Suat Veral, Merve Ilken i Safije Veral boravit će na području HNŽ u organizaciji Yunus Emre instituta Mostar i Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, uz podršku ureda za kulturu i turizam Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines Sarajevo, Turske vojne misije u BiH - LOT kuće Jablanica, Centra za kulturu Mostar, Općine Konjic i Narodnog univerziteta Konjic.

U travnju 2015. godine u sklopu obilježavanja 23. travnja – Međunarodnog festivala djeteta, sa figurama visine 1 metra, održane su predstave Teatra sjena Karađoz i Hadživat, koji se smatra jednom od važnijih obilježja zajedničke kulture BiH i Turske.

U Mostaru je odigrano pet predstava, a u Konjicu i Jablanici po jedna. Uz veliki broj sudionika i intenzivnim aktivnostima uspješno je završio 1. festival turskog teatra sjena Karađoz i Hadživat.

Posljednji put u Mostaru predstava je igrana 1921. godine u kafani Ćatić-Balinovac, a pojavom suvremenih medija skoro da je bila zamrla. Jedan od posljednjih Karađoz umjetnika u Bosni i Hercegovini Hasib Ramić je pokušao održati ovu umjetnost u životu, a putem tv ekrana Rejhan Demirdžić je pokušao približiti ljudima Karađoza, tako što je zajedno sa Jurislavom Korenićem bio autor televizijske serije Karađoz (1969-71), nekadašnje Televizije Sarajevo.

Aplikacijom Republike Turske, 2009. godine Karađoz i Hadživat je upisan na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Povodom ove velike organizacije, u okviru 2. festivala Karađoz i Hadživat u 2016. godini održat će se brojne aktivnosti.

Festival će biti otvoren 22.02.2016. g. u 11 sati u Centru za kulturu Mostar, konferencijom pod nazivom 'Povijest igranja predstava turskog teatra sjena Karađoz i Hadživat'.

Od 23.-27. veljače u Centru za kulturu Mostar posjetiteljima će na izložbi biti predstavljeno 139 figura veličine između 15 i 150 cm. Izložba će se moći posjetiti u vremenu od 9 do 18 sati, a posjetitelji će na izložbi imati priliku da bolje upoznaju figure uz pomoć prezentatora, kao i dvojezični promotivni video koji će biti prikazan na uspostavljenoj digitalnoj platformi.

U sklopu festivala bit će održane dvije predstave Teatra sjena – Karađoz brico, i to 18.02.2016. u 19 sati u Narodnom univerzitetu Konjic i 27.02.2016. u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Jedan od ciljeva Festivala je podučiti učenike, ali i zainteresirane odrasle ovoj, našoj zajedničkoj umjetnosti. U sklopu Festivala, od 15. do 27. veljače, u Mostaru i Konjicu organizirane su radionice za oko 650 učenika koji uče turski jezik u 30 osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije.

Također, održat će se 5 radionica tijekom kojih će oko 100 odraslih naučiti izrađivati figure na posebnom materijalu. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na radionice pozivom Centar Yunus Emre. Informacije možete dobiti putem telefona 036 551 789 ili putem maila [email protected]. Radionice za odrasle će se održavati u prostorijama Centra za kulturu Mostar u terminima utorak-srijeda u periodu 17 – 19:30 sati i subota u periodu 14 – 16:30 sati.

Po završetku Festivala, tijekom kojeg su sve aktivnosti besplatne i otvorene za sve posjetitelje, bit će upriličen koktel.

Kopirati
Drag cursor here to close