Smrt u sarajevu

Tanović u užoj konkurenciji za Oscar

Kultura / Flash | 04. 10. 2016. u 09:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film bh. redatelja Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" ušao je izbor u konkurenciji za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja.

Tanović je, podsjetimo, za spomenuti film nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu Srebrenim medvjedom te nagradom FIPRESCI, o kojoj odlučuju filmski kritičari, prenosi Oslobođenje.

Radnja Tanovićevog filma, koji je premijerno prikazan u Berlinu, smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u tijeku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film, koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, sa producenticom Amrom Bakšić-Čamo, i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja Hotel Europa.

U glavnoj ulozi Tanovićevog novog filma je francuski glumac Jacques Weber, a još igraju: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close