Priznanje

UNESCO uvrstio talijansko operno pjevanje na popis kulturne baštine

Konvencija priznaje da je baština također živa te da se može pjevati, pisati, slušati i dodirivati.
Kultura / Flash | 15. 12. 2023. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNESCO je na popis nematerijalne kulturne baštine dodao talijansko operno pjevanje, uz talijanske tradicije lova na tartufe i izradu pizze, piše Agence France Presse, prenosi Telegram.

Agencija, kulturni ogranak Ujedinjenih naroda, izradila je 2008. godine popis kako bi se pomoglo očuvanju tradicije, festivala, obreda, umjetničkih oblika i drugih praksi diljem svijeta.

Proširena definicija kulturne baštine

Zbog Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine, definicija kulturne baštine je sada šira. Više nije riječ samo o spomenicima, mjestima ili kamenju.

Konvencija priznaje da je baština također živa te da se može pjevati, pisati, slušati i dodirivati.

Opera prema UNESCO-u

Talijanska opera je kontrolirani način pjevanja koji pojačava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su gledališta, amfiteatri, arene, crkve, piše UNESCO.

Izvode ga osobe svih spolova, povezano je sa specifičnim izrazima lica i gestama tijela te uključuje kombiniranje glazbe, drame, glume i inscenacije.

Zaštitit će i sirijsko puhanje stakla

Potječe iz firentinske obitelji Medici s kraja 16. i početka 17. stoljeća. Prva talijanska izvedena opera bila je 1598. godine, opera Dafne Jacopa Perija.

Na sastanku u Botswani Međuvladin odbor za nematerijalnu baštinu UNESCO-a suzio je izbor nominacija koje su podnijele 72 nacije, odabravši 55 tradicija za dodavanje na popis koji sada uključuje 730 praksi iz 145 zemalja.

Kažu da još treba zaštititi sirijsko puhanje stakla, uzgoj maslina u Turskoj i malezijsku kazališnu tradiciju Mek Mulung.

Kopirati
Drag cursor here to close