Kinematografija Italije

Talijanske priče univerzalnog 'okusa' na Tuzla film festivalu

Kultura / Flash | 10. 09. 2014. u 12:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I ove godine u Bosnu i Hercegovinu dovodimo veliku talijansku kinematografiju. Odabrali smo grad Tuzlu za predstavljanje remek djela koja pričaju o našoj zemlji kroz priče univerzalnog "okusa" i koje ne poznaju kulturne, jezičke ili generacijske barijere'', kazao je veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias, najavljujući filmski festival posvećen talijanskom neorealizmu koji će biti održan u Tuzli od 11. do 16. rujna.

On je istaknuo da je siguran kako će tu poruku prihvatiti bh. publika i da će predstavljati izvor inspiracije za sadašnje i buduće mlade umjetnike.

Ova inicijativa, koju je realiziralo Veleposlanstvo Republike Italije u Sarajevu u suradnji sa Tuzla Film Festivalom i Centrom Dialogo, predviđa projekcije šest remek djela talijanske kinematografije, s potpisom velikana kao što su Roberto Rossellini i Vittorio De Sica, a među kojima će se moći vidjeti ostvarenja "Rim otvoreni grad" i "Umberto D".

Tuzla Film Festival će Neorealizmu posvetiti večeri 11., 12. i 13. rujna projekcijama tri filma u Narodnom pozorištu u Tuzli.

U trećoj ediciji, Festival na kojem će nastupiti mladi umjetnici s cijelog Balkana ima za cilj promociju interkulturalnog dijaloga i regionalne mlade i kreativne kinematografske industrije.

Projekcije će biti nastavljene od 14. do 16. rujna pri Centru Dialogo, udruženju za promociju talijanskog jezika i kulture, koji je postao okupljalište ne samo italofona, nego i drugih, naslanjajući se na djelo "Udruženje građana talijanskog porijekla Rino Zandonai", povijesnog predstavnika talijanske manjine u Tuzli.

Na sve projekcije ulaz je besplatan, priopćeno je iz Ureda za tisak i prevođenje Veleposlanstva Italije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close