Hamid Muhović Hamo

Svi sadržaji materijalnog svijeta Europske Unije pretvoreni su u sitne čestice

Kultura / Flash | 04. 11. 2015. u 07:29 Mr. Harisa Haznadar, magistrica umjetnosti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnik Hamid Muhović – Hamo u svojoj devetoj deceniji života završio je veoma značajan umjetnički projekt posvećen Europskoj Uniji.

Riječ je o 40 djela kojima umjetnik iz svog ugla predstavlja Europsku Uniju, cilj kome stremi i Bosna i Hercegovina. U ovom projektu Hamo građanima svih 28 članica posvetio je po jedan svoj rad.

U tijeku su pripreme za izložbu u Sarajevu na kojoj će se publika moći podrobnije upoznati sa stvaralaštvom Hamida Muhovića.

Novi pristup umjetnosti

Ideja do koje je došao umjetnik Hamid Muhović i njena primjena u izradi umjetničkih djela ovog PROJEKTA uistinu predstavlja čudo koje se dogodilo u umjetnosti.

Čitav europski svijet ''prevrnuo'' je naglavačke. Da me pogrešno ne shvatite. Svi sadržaji materijalnog svijeta Europske Unije pretvoreni su u sitne čestice. Ovo nisu fraze. Pred nama su umjetnička djela – svih 40 djela. U svakom djelu je ugrađen neki sadržaj iz svekolikog Europskog društva.

Kako mi reče ovaj umjetnik, poslužio se principom apstraktne koncepcije. Pogledom na djela očigledna je sveprisutnost likovnih elemenata. Djela su izgrađena na temeljima teorije likovne umjetnosti, gdje je očigledna primjena postulata likovne umjetnosti. Dominantno se nameće harmonija a posebno ritam. Usitnjeni sadržaj, što ga ja nazvah sitnim česticama i njegova sveprisutnost su definitivno opredijelile vizualni izgled djela PROJEKTA.

Analizirajući ova djela, mora se zaključiti da su likovne i kreativno – umjetničke zahtjevnosti na visokoj razini. Kad sam na poziv umjetnika Hamida Muhovića prvi put došla u atelje i prvi put vidjela urađena djela, šokirala me njegova ideja da Europsko Društvo uvede u umjetnost i način izvođenja ove zamisli.

Zahvaljujući njegovoj genijalnosti, njegovoj odluci da ustoliči 506 milijuna Europskih Građana, da svi skupa nađu svoj dom na Platnu od dva metra. Kad sam vidjela i prebrojala da je 28 umjetničkih djela manjeg formata, urađeno na temu država članica Unije i da su umjetnički sadržaj u svim djelima, Građani tih država. Konstatiram da sam oduševljena genijalnošću ovog umjetnika.

Ovaj umjetnik mi je pojedinačno pokazao svih 40 djela. Uvidom u sadržaje ugrađene u ova djela, zaključila sam da je predmet rada ovoga PROJEKTA Europsko Društvo.

Ovu šokantnu ideju, još šokantniji način njene primjene, kako je objasnio autor ovih djela. Uzeo je dvije poznate riječi iz našeg jezika i njihovom primjenom na Muhovićevskim načinom upotrebe ove dvije riječi i da njihovom upotrebom uvede u umjetnost Cjelokupno Europsko Društvo sa svim materijalnim blagom.

Veliki mozgovi iz svih segmenata Europskog Društva imaju razloga da se ova inovacija i izrada unikatnih djela svestranije sagleda. I daju ocjenu.

Iz biografije

Hamid Muhović je rođen 1928. godine u Gacku, slikarstvom se počeo baviti davne 1953. godine, većim dijelom radeći realističke pejzaže. Omiljene tehnike su ulje i pastel. Više godina radi umjetnička djela posvećena nedirnutoj prirodi, sredini gdje nije kročila ljudska noga, mjestima koja su udaljena od urbanog koje sa sobom nosi ''ugroženost'' zdrave i čiste prirode. To je dio prirode koji priželjkuje svaki čovjek, bar da na trenutak provede u tom ''svekolikom ljepotom ukrašenom miljeu''.

Član je ULUBIH-a, kao umiovljenik redovno svake godine izlaže na selektivnoj izložbi ULUBIH-a, crteža u Mostaru, minijatura u Tuzli, malog formata i revijalnim izložbama svakog studenog u Sarajevu. Prisutan je na većem broju kolektivnih izložbi, umjetničkih kolonija, posebno izdvaja kolonije u Počitelju, Bugojnu i Srebreniku…

Dva djela ulje na platnu ''Stari grad Travnik'' i ''Plivin vodopad – Jajce'' krase dvorane za sjednice Vlade SBK/KSB. Do sada je priredio preko 30 samostalnih izložbi i sudjelova u veoma velikom broju skupnih izložbi.

Hamid Muhović – Hamo živi u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close