Koncert

Sveučilišni zbor iz Cambridgea zapjevao u Mostaru

Kultura / Flash | 11. 07. 2016. u 19:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crkva sv. Petra i Pavla u Mostaru ugostila je u ponedjeljak navečer sveučilišni zbor iz britanskog grada Cambridgea "The Chapel Choir of Pembroke College", koji su publiku upoznali s bogatom tradicijom anglikanske zborske glazbe.

Zbor broji 30 članova, studenata Sveučilišta u Cambridgeu, u različitim akademskim disciplinama. Svakog tjedna Zbor redovito pjeva u Kraljevskoj kapeli na Sveučilištu u Cambridgeu u Engleskoj i to uglavnom liturgijsku glazbu, a izdao je i nekoliko nosača zvuka.

Članovi zbora ljeti nastupaju diljem Europe i svijeta (SAD, Hong Kong, Singapur, Italija, Norveška, Danska, Njemačka, sl.), kako bi upoznali publiku diljem svijeta s bogatom tradicijom anglikanske zborske glazbe. U Republici Hrvatskoj prvi put su nastupili 2012. godine, u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Na koncertu u Mostaru, pored ostalih, izveli su skladbe "Oculi omnium" i "Te lucis ante terminum" Gregoryja Drotta, "Haec Dies" (William Byrd), "Vexilla Regis prodeunt" (Thomas Wingham), "Mother of God, Here I Stand" (John Tavener); "O magnum mysterium" (Morten Lauridsen); "Os justi" (Anton Bruckner) te "Bogorodice djevo" (Sergej Rahmanjinov).

Koncert u Mostaru organizirali su Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Mostar, Hercegovačko-neretvanska županija, Grad Mostar i Sveučilište u Mostaru.

U pratnji svog domaćina i dr. fra Ike Skoke, Sveučilišni zbor iz Cambridgea na čelu s dr. Jonesom Gardom u Gradskoj vijećnici Mostara primio je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Tom prigodom on ih je upoznao s poviješću grada, uručio monografiju „Mostaru u slici i riječi“ te zaželio ugodan boravak u Mostaru i da se ponovo vrate u grad njega.

Gosti iz Cambridgea zahvali su na srdačnom prijemu i lijepom dočeku u Mostaru, potpori u organizaciji koncerta te izrazili zadovoljstvo što su mogli prezentirati svoj glazbeni repertoar nastupom u Crkvi sv. Petra i Pavla, priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close