Sarajevo

Svečano proslavljena dvadeseta godišnjica djelovanja Caritasa

Kultura / Flash | 04. 11. 2015. u 16:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 3. studenog 2015. Caritas Biskupske konferencije BiH proslavio je zajedno sa svojim partnerima, donatorima, prijateljima i osnivačima dvadeset godina djelovanja u Bosni i Hercegovini.

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova u večernjim satima održano je svečano euharistijsko slavlje kojim se zahvaljivalo za minulih dvadeset godina postojanja Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Molilo se i za budućnost ove i svih karitativnih ustanova u biskupijama i župnim zajednicama. A na poseban način su se iskazale molitve kako bi Caritas u današnje vrijeme i na bosansko-hercegovačkim prostorima ostvario svoje poslanje u životu Katoličke Crkve.

Misno slavlje koncelebrirali su biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i predsjednikom Caritasa BK BIH, kao i gostujući biskupi uz koncelebraciju tridesetak svećenika.

Na Svetoj misi sudjelovao je veliki broj vjernika iz Bosne i Hercegovine, donatori, partneri i prijatelji Caritasa te djelatnici i volonteri. Tom prigodom je kardinal Puljić naglasio važnost pastoralnog djelovanja u obnovi ljudskog dostojanstva, „Caritas nije samo pastoralna institucija Katoličke Crkve nego zadaća svakog kršćanina“.

Nakon Misnog slavlja, proslava je nastavljena svečanom akademijom u Svećeničkom domu u Sarajevu na kojem je sudjelovalo 180 osoba iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije i Švicarske.

Uzvanike je pozdravio ravnatelj Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Bosiljko Rajić koji je predstavio djelatnost Caritasa u Bosni i Hercegovini.
Povijesni dio Caritasa predstavio je profesor povijesti g. Leonard Valenta koji je i sam bio djelatnik Caritasa BK BIH.

Na koncu proslave Predsjednik Caritasa kardinal Puljić obratio se nazočnima sa riječima zahvale za dosadašnje djelovanje, potporu kako savjetodavnu tako i financijsku. Posebnu zahvalnost uputio je dosadašnjim i trenutačnim djelatnicima Caritasa BK BIH koji svojim zalaganjem razvijaju Caritas i nastavit će djelovati i dalje u tom duhu.

Na proslavi je prikazan film Caritasa Internationalis o Caritasu, te slikopis fotografija aktivnosti Caritasa kroz proteklih 20 godina.

Operna solistica Ana Babić i maestro Dario Vučić izveli su tri skladbe i time učinili proslavu obljetnice djelovanja Caritasa još svečanijom.

Druženje je nastavljeno kod zajedničkog stola sa gostima uz prigodnu tortu i razmjenu darova.

O djelovanju Caritasa u Bosni i Hercegovini

Caritas u BiH u cijelosti skrbi za oko 4.000 korisnika na području BiH preko više od 30 različitih projekata i institucija, stoga slobodno možemo tvrditi da predstavlja jednu od najrazvijenijih domaćih organizacija aktivnih na socijalnom području.

Stanje u Bosni i Hercegovini u ovih proteklih dvadeset godina se odrazilo na djelovanje Caritasa. Caritas je nastojao reagirati na sve moguće teškoće i nedaće koje su puk u Bosni i Hercegovini zatekle, od obnove porušenih domova i gospodarstva nakon rata, do izgradnje mira među zaraćenim stranama.

Danas Caritas u BiH skrbi za više od četiri tisuće siromašnih, obespravljenih, napuštenih i marginaliziranih kao što su povratnici, raseljene osobe, migranti, žrtve nasilja, žrtve rata i oboljeli od PTSP-a, obitelji i osobe u ruralnim sredinama, mnogobrojne obitelji i samohrani roditelji, djeca bez roditeljskog staranja, mladi, osobe s poteškoćama u razvoju i sa invaliditetom, nezaposlene osobe, učenici, studenti, stare osobe, volonteri, osobe stradale u poplavama, romska populacija i slično. Caritas danas djeluje kroz više od 20 različitih socijalno – obrazovnih, zdravstvenih, poljoprivrednih, projekata za zapošljavanje, jačanja gospodarstva, osnaživanja žena i jačanja obitelji, obiteljska savjetovališta, izgradnju mira (potpora žrtvama rata u BiH i djelovanje na pomirenju u 30 lokalnih zajednica u BiH), borba protiv trgovine ljudima (preventivni programi), te karitativno-humanitarne projekte. Vrlo važan aspekt djelovanja Caritasa jeste i suradnja s preko 50 različitih institucija i udruga, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inozemstva.

Bosna i Hercegovina nakon traumatskih događanja, sukoba i ekonomski neprirodne i štetne podjele je i dalje u stanju gdje njezin politički i institucionalni sustav ne može postići značajne rezultate na području društvenoga razvoja i borbe protiv siromaštva.

Iz godine u godinu stanje se pogoršava, a broj siromašnih i socijalno ugroženih iz dana u dan raste zbog vrlo teške ekonomske situacije, ali i učinaka svjetske ekonomske krize čiji danak Bosna i Hercegovina tek treba platiti. Sve prethodno navedeno predstavlja velike izazove, ne samo za karitativne već i pastoralne djelatnike, odnosno cijelu Crkvu u Bosni i Hercegovini.

Međutim, time se ne umanjuje zadaća društvene zajednice i njezinih struktura, i nitko je od te odgovornosti ne može osloboditi. Ona treba ponuditi socijalno pravedne, uravnotežene i provedive zakone i programe kao i primijeniti pravednu raspodjelu društvenih dobara, jer je to jedini put rješavanja problema siromaštva i s tim povezane društvene marginalizacije pojedinaca i skupina.

Nastavak borbe za ugrožene

Caritas u BiH i u vremenima koja dolaze će ustrajati na borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, uz vrlo vjerojatne nedostatke financijskih sredstava, ali s još jačom predanošću.
''Nastojati ćemo mobilizirati postojeće resurse, angažirati se više u župnim zajednicama, kako bismo pokrenuli resurse koji tamo već postoje, te animirali lokalnu zajednicu za potrebe ljudi u stanju potrebe. Naše će se poslanje ogledati i u koordinaciji cjelokupnog karitativnog djelovanja, osobito kroz suradnju s našim (nad)biskupijskim caritasima. Osobito ćemo se zalagati za usavršavanje i formaciju srca naših djelatnika i volontera, a nastojat ćemo poboljšati i naše odnose s javnošću'', kažu iz Caritasa.

Intenzivna suradnja sa svim srodnim nevladinim organizacijama, a osobito s humanitarno-karitativnim organizacijama drugih vjerskih zajednica, i dalje će biti jedan od njihovih prioriteta. Pokušat će, koliko god to bude moguće, intenzivno raditi na zauzimanju za svakog čovjeka u potrebi.

Caritas BK BiH veliku zahvalnost duguje svim dobročiniteljima bez kojih danas ne bi ni postojao. Na prvom mjestu tu je mreža međunarodnog i posebno europskog Caritasa.

''Oni su godinama financirali naše projekte za naše siromašne. Zahvaljujući njima mi smo postali zdrava i profesionalna organizacija. Zahvaljujući Caritasima dobili smo povjerenje i vlada njihovih zemalja s kojima sada uspješno realiziramo projekte. Zahvalnost dugujemo svim vjernicima i pojedincima, onima u Bosni i Hercegovini ali i u inozemstvu koji svojim milodarima pomažu djelovanje našeg Caritasa'', priopćeno je iz Catritasa.

Kopirati
Drag cursor here to close