Podrška ministrice kulture

Sustavno se devastira bh. kinematografija - tražit će se više novca od Vlade

Ministarstvo kulture i sporta FBiH i Fondacija za kinematografiju zajedno nastupaju prema Vladi Federacije BiH
Kultura / Flash | 14. 04. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović jučer je na službenom sastanku primila Predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonia Beusa.

Tom prilikom Beus je upoznao ministricu sa, trenutno izuzetno teškom situacijom BH kinematografije i svim problemima s kojima se Upravni odbor Fondacije susreće u radu
u doba pandemije Corona virusa te joj prenio sve informacije koje je primio od korisnika fondacije na sastancima održanim u proteklom periodu.

Naime, već duži vremenski period BH kinematografija, iako je jedna od najuspješnijih u regiji i Europi, zbog minimalnih ulaganja države doživljava sustavnu devastaciju a sve što je drži u životu je sposobnost talentiranih pojedinaca i producentskih kuća.

Gospodin Beus je ministricu Dujmović upoznao i s dosadašnjim aktivnostima novog Upravog odbora i svim projektima koji su pokrenuti u proteklom periodu, a to se posebno odnosi na aktivnosti vezane za ovogodišnji natječaj za dodjelu sredstava

Fondacije koji će biti raspisan u toku mjeseca trvnja.

Shodno situaciji po pitanju trenutno odobrenog proračuna za 2021. godinu, koji je najmanji od početka postojanja Fondacije iznesen je zajednički stav da se čim je prije moguće uputi službeni zahtjev prema Vladi Federacije BiH u svrhu vraćanja proračuna na planirani iznos iz 2020.godine prije pandemije Corona virusa. Fondacija će uputiti službeni
zahtjev ministarstvu, a ministarstvo će, uz službenu pismenu potporu zahtjevu, isti proslijediti na Vladu Federacije BiH.

U izuzetno otvorenom i srdačnom razgovoru ministrica Dujmović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim radom novog Upravnog odbora Fondacije i još jednom istaknula punu podršku ministarstva radu ove, za BH kinematografiju, vitalne institucije.

Ljubazno molimo da putem svog medija u javnost prenesete ovu informaciju.


Kopirati
Drag cursor here to close