Bosnistika

''Susreti bosnista'' u Hercegovini

Kultura / Flash | 25. 04. 2016. u 10:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti i profesori sa sedam sveučilišta na kojima se izučava bosanski jezik i književnost okupit će se u Mostaru 29. travnja 2016. na manifestaciji Susreti bosnista 2016., a koju skupa sa svojim partnerima organizira Bosanska lingvistička akademija (Stolac) i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ – Matični odbor Sarajevo.

Oni koji izučavaju lingvističku i književnu bosnistiku, kao predstavnici ukupno pet bosanskohercegovačkih sveučilišta (Sarajevo, Tuzla, Bihać, Zenica i Mostar), te predstavnici Univerziteta u Novom Pazaru (Srbija), te Univerziteta Prizren (Kosovo) sudjelovat će na ovoj manifestaciji obrazovanja i znanosti, s očekivanih dvije stotine sudionika.

Prvog dana manifestacije javnosti će biti predstavljena ''Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku“ a o važnosti ove deklaracije govorit će akademik prof. dr. Dževad Jahić, potpredsjednik Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti.

Također, bit će upriličena i dodjela nekoliko priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike. Isto tkao, na samom otvaranju manifestacije Susreti bosnista 2016. javnosti će biti predstavljena izložba oko dvije stotine znanstvenih naslova, naslovljena kao: ''Hronologija izdanja iz lingvističke i književne bosnistike''.

Ovu izložbu će prigodnim riječima otvoriti prof. dr. Senahid Halilović, predsjednik Slavističkog odbora u BiH i urednik biblioteke ''Bosnistika''.

Izložbu će pripremiti Univerzitetska biblioteka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, u koordinaciji s predstavnicima drugih univerziteta koji će sadržaju izložbe doprinijeti svojim izdanjima.

U programu ove manifestacije bit će predstavljeno i preko 15 bosanskih rječnika, među kojima i tri rječnika suvremenog bosanskog jezika, na promociji pod nazivom: Iz bosanske leksikografije – Bosanski rječnici (1992-2016). Ove rječnike će predstaviti suradnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

U programu manifestacije Susreti bosnista 2016. sudjelovat će i predstavnici škola s cijelog područja Bosne i Hercegovine: Konjević-Polje, Kotor-Varoš, Brčko, Livno i Stolac/Mostar, a koji će o bosanskom jeziku govoriti na javnoj tribini na temu: ''Status bosanskog jezika u bh. školstvu''.

Na ovoj tribini će kao gost govoriti direktor Instituta za jezik, dr. Alen Kalajdžija, koji će tom prilikom školama u Konjević-Polju i Kotor-Varoši ispred Instituta za jezik pokloniti prigodnu stručnu literaturu.

Na Susretima bosnista 2016. će preko 150 studenata, skupa sa svojim profesorima, službeno posjetiti Odjeljenje književnosti Muzeja Hercegovine Mostar, Muzej franjevačkog samostana na Humcu – Ljubuški, i Makovu hižu –spomen sobu Maka Dizdara te nekropolu stećaka ''Radimlja'' u Stocu, a studenti će imati priliku poslušati i jedno gostujuće stručno predavanje o bosnistici, na kojem će govoriti prof. dr. Sanjin Kodrić, šef Odsjeka za književnost naroda BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i rukovoditelj Centra za znanstveno istraživački rad i stručne aktivnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Na manifestaciji Susreti bosnista 2016. bit će predstavljene i dvije knjige iz bošnjačke usmene književnosti, te nekoliko knjiga o teoriji bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, a studenti i profesori će imati priliku uživati i u kratkom koncertu sevdalinki, ali i u recitalu divanske poezije.

Manifestacija se održava u Mostaru i okolini, na području s kojeg je odabrana osnovica bosanskog, hrvatskog i srpskog standardnog jezika, posebno imajući u vidu činjenicu da se nekolicina znanstvenika od presudnog značaja za lingvističku i književnu bosnistiku upravo vezuje za bosanskohercegovački jug i Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close