"Mostar Peace Connection"

Supruga Luciana Pavarottija dolazi u Mostar

Kultura / Flash | 22. 06. 2016. u 15:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Supruga Luciana Pavarottija Nicoletta s kćerkom planetarno poznatog tenora će doputovati 14. srpnja u Mostar i preuzeti međunarodnu nagradu "Mostar Peace Connection" koju će mu Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara posthumno dodijeliti.

Predsjednik upravnog odbora centra za Mir i multietničku suradnju Alija Behram ističe da se nagrada Pavarottiju dodjeljuje pod sloganom "Mostar ne zaboravlja prijatelje", što je duboko dirnulo čitavu obitelj Pavarotti koja će sa zadovoljstvo po priznanje doći u grad na Neretvi.

"Talijanski veleposlanik u BiH nam je prenio da je gospođa Pavarotti bila dirnuta, a ona i Lucijanova kćerka i cijela obitelj duboko su zahvalni što se netko u Mostaru sjetio onoga što je za taj grad, a posebno mladost Mostara donirajući novac za izgradnju Muzičkog centra učinio Pavarotti", kazao je Behram.

Centar za Mir je u proteklim godinama dodijelio niz svojih visokih priznanja istaknutim pojedincima koji su, kako naglašava Behram, bili zaslužni za širenje ideje mira, pomirenje i međuetničke suradnje i čije su poruke, riječi i djela vrlo prepoznatljive širom svijeta.

Dobitnici međunarodnog priznanja "Mostar Peace Connection", kako je podsjetio između ostalih su Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alojz Mock, Muhamed El Baradei i Irina Bokova .

"Njima će se 14. srpnja pridružiti dodjelom istog priznanja posthumno i tenor svjetskog glasa i humanista Luciano Pavarotti koji je svojim donacijama učinio da u Mostaru na ruševnom objektu nekadašnje škole u naselju Luka izraste Muzički centar Pavarotti koji će uskoro obilježiti 20 godina postojanja", naglasio je Behram, navodeći kako će iste večeri biti proglašeni ovogodišnji laureati Centra za mir "Mimari Mira".

Manifestacija će se održati u četvrtak 14. srpnja u neposrednoj blizini Starog mosta u Mostaru u večernjim satima. Pavarottijeva supruga će tijekom dana posjetiti i Muzički centar "Pavarotti" u Mostaru kojeg je prije ravno 20 godina otvorio i Gradu poklonio Luciano Pavarotti.

Tim povodom danas su Muzički centar Pavarotti posjetili talijanski veleposlanik Ruggero Corrias i direktor Centra za mir Safet Oručević kako bi se na licu mjesta uvjerili u radove na obnovi infrastrukture Muzičkog centra.

Direktor MC Pavarotti Elvedin Nezirović vjeruje da će se radovi okončati kako je i planirano, jer kako je pojasnio, ima takvo obećanje iz Gradske Uprave Mostara koja je za to nadležna.

"Zaista sam presretan da se netko najzad sjetio da oda počast čovjeku koji je Mostaru podario prelijepi centar koji nakon 20 godina i dalje funkcionira na onim principima i na onim idejama za koje se sam Luciano Pavarotti zalagao i na način na koji je on vidio centar", kazao je Nezirović.

Govoreći o nagradi koju će Centar za mir dodijeliti Pavarottiju, talijanski veleposlanik ranije je rekao da je to izvanredna inicijativa, s obzirom da je maestro Pavarotti jedan od najvećih Talijana u povijesti te države, a koji je jako puno radio za BiH tokom rata i ostavio vidljive tragove.

"To će biti nagrada uručena njegovoj supruzi. To je jako važno i za BiH i za Italiju, ali i za maestrovu fondaciju. Očekujemo da se Grad Mostar što bolje pripremi za dolazak, posebno mislim na Muzički centar Pavaroti. To je izvanredna struktura, preko 300 učenika, jako živa sredina, ali je infrastrukturno u jako lošem stanju", rekao je ranije Corrias koji je tada uputio apel Gradu Mostaru, Upravi Muzičkog centra, ali i Centru za mir da učine sve da ova škola bude renovirana do dana posjete, kako bi se na priličan način proslavilo ono što je Pavarotti ostavio Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close