Nova svjetlost

Stvaratelji iz BiH, regije i dijaspore na književnim susretima u Sarajevu

Kultura / Flash | 20. 07. 2015. u 13:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za kulturu - Nova svjetlost (KNS) organizator je Sedmih KNS međunarodnih književnih susreta koji će u razdoblju od 6. do 8. kolovoza okupiti stvaratelje iz BiH, regije i bh. dijaspore.

Manifestaciju će otvoriti mladi romanopisac Amel Petrović iz Bogojna, a tom prilikom bit će otvorena i izložba slikara Emina Skomorca iz Zenice. U tri dana programa bit će promovirano 29 knjiga, uglavnom novih naslova autora iz BiH, regije, kao i pisaca iz dijaspore. Planirano je i predstavljanje cjelokupnog stvaralaštva šest autora iz BiH i regije, “Hrvatskog književnog društva” (Rijeka/HR), kao i sandžačko književno stvaralaštvo.

Planirana je panel diskusija o temi "Lektira u bosanskoj dopunskoj školi u dijaspori" i okrugli sto "Književna suradnja bosanskorecegovačke dijaspore i matice" sa sudionicima iz devet država.

Trećeg programskog dana, u okviru Centralne manifestacije bit će promovirana zbirka radova sudionika manifestacije "Mostovi svjetlosti" o kojoj će govoriti Ibrahim Kajan, a predstavit će se pisci iz 14 država. Tom prilikom bit će dodijeljena priznanja "KNS pero" za 2015. godinu u nekoliko kategorija.

Predsjednik Udruženja za kulturu - Nova svjetlost (KNS) Ibrahim Osmanbašić kaže Feni da će i na ovogodišnjim susretima biti predstavljeno desetine autora različitih generacija i književnog izražaja, koji su nepoznati široj bh. čitalačkoj publici.

Kaže da su posebno zanimljivi mlađi autori koji su uvršteni među 197 autora iz 16 država u zbirku sa susreta pod nazivom "Mostovi svjetlosti".

''Šteta je što još šira društvena zajednica ne prepoznaje afirmativnu priliku ove jedinstvene književne manifestacije u Sarajevu i BiH s obzirom na rejting koji manifestacija uživa u međunarodnim okvirima. Istovremeno, kod sudionika je snažno prisutan osjećaj da su dio bitnih kulturoloških događanja današnjice '', izjavio je Osmanbašić.

Cjelodnevni program manifestacije održavat će se u hotelu "Saraj", od 6. do 8. kolovoza, s početkom u 10 sati, a ulaz je slobodan za posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close