Radimlja, Tarča...

Strani turisti oduševljeni novim sadržajima u Stocu

Kultura / Flash | 10. 04. 2017. u 16:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za stolačko se područje već godinama govori kako je to “muzej na otvorenom”. Povod takvim ocjena su brojni kulturno-povijesni lokaliteti koji su pod zaštitom države, a još uvijek ne prestaju pozitivne reakcije na odluku da će stolačke nekropole stećaka biti uvrštene na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih dobara.

Stari grad Vidoški i stolačka tvrđava, nekropole stećaka Radimlja i Boljuni, stari grad Daorson, spilja Badanj…, samo su neki od tih kulturno-povijesnih lokaliteta koji iz godine u godinu privlače sve veći broj domaćih i stranih turista. Uz sve njih stolačka su povijest i kulturno-povijesni spomenici oduvijek kao mamac za veći broj umjetnika koji na stolačkom području rado priređuju likovne kolonije ili pak pjesničke večeri i druženja.

Upravo su takvi događaji posebno vezani uz svjetski poznatu nekropolu stećaka na Radimlji koja će uskoro biti i pod zaštitom UNESCO-a. Nekropola se sastoji od ukupno 135 stećaka, stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 1967. godine, 2002. proglašena je nacionalnim spomenikom, a ovi kameni spavači spremni su postati i dio svjetske baštine. Nitko ne dvoji kako će ova priča oko UNESCO-a i dodatno promovirati Stolac kao poznatu turističku destinaciju.


Direktor JU ''Radimlja'' Stolac Ante Vujnović (Foto: Bljesak.info)

“Svaka pozitivna promocija Stoca za sve nas je kao jedna velika motivacija u planovima da turizam bude važna karika u ukupnom razvoju naše općine. Raduje podatak kako je svake godine sve više organiziranih posjeta domaćih i stranih turista koji uživaju u ljepotama stolačkoga kraja. Vrijedi i podatak da su turistima privlačne i sve aktivnosti vezane uz naš srednjovjekovni sajam ‘Stolačka tarča’. Tako smo došli u situaciju da ćemo turistima biti u prigodi prirediti i viteške srednjovjekovne borbe na našem starom gradu i stolačkoj tvrđavi. Već sada se može kazati kako to ulazi kao jedna velika novost u ukupnu turističku ponudu naše općine”, ističe za Večernji list Ante Vujnović, ravnatelj JU “Radimlja” Stolac, u kojoj su upravo u tijeku pripreme za treću “Stolačku tarču”, a koja je planirana za sredinu svibnja.

I stolački načelnik Stjepan Bošković stalno ističe važnost turizma u ukupnom razvoju ove općine koja je nekada ranije u javnosti bila prepoznatljiva po teškim političkim ili međunacionalnim temama.

“Uvijek smo spremni pomoći projekte koji obogaćuju našu turističku ponudu, ali i raditi na tome da se svi ovi lokaliteti dodatno zaštite i na taj način budu spremni za prihvat još većeg broja svih onih koji u našem kraju traže odmor i rekreaciju. Svjedoci smo sve većeg broja autobusa s turistima koji se žele malo dulje zadržati na području općine Stolac, a sve kako bi mogli obići brojne poznate lokacije te, naravno, uživati u prirodnim ljepotama ovog dijela Hercegovine”, zadovoljno kaže Bošković.


Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković (Foto: Bljesak.info)

I građani Stoca pozitivno reagiraju na svaku vijest o obogaćivanju turističke ponude ove općine i najave o dolasku domaćih i stranih turista. Svi su svjesni važnosti razvoja ovog kraja koji ranijih godina i nije bio dovoljno turistički iskorišten. Stoga se i očekuju dobri turistički rezultati u ovoj godini, a turistički su djelatnici spremni sve nove ideje pretvoriti u djelo i tako turistima omogućiti posve nove sadržaje. Očekuje se i potpora s viših razina vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close