Čampara i Kubat

Stoljećima u istočnoj Hercegovini vršen genocid nad Bošnjacima

Kultura / Flash | 27. 02. 2016. u 11:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji mostarske podružnice Vijeća bošnjačkih intelektualaca danas je predstavljena knjiga Izeta Kubata i Salke Čampare "Genocid nad Bošnjacima u istočnoj Hercegovini".

Tim povodom u izjavi za Fenu jedan od autora prof. Izet Kubat je kazao kako je u knjizi predstavljen jedan povijesni pregled koji govori kako je konstantno kroz stoljeća na području istočne Hercegovine vršen genocid nad Bošnjacima.

Po njegovim riječima poštujući vrlo zahtjevnu vremensku i prostornu odrednicu istraživanja, u knjizi je obrađeno široko povijesno razdoblje - od dolaska Osmanlija pa do XX stoljeća, preteći kontinuitet događanja na području šest općina istočne Hercegovine, s oko 500 naseljenih mjesta - gradova, kasaba, sela i zaseoka na oko 4 352 kilometra kvadratna.

''Obično smo svi naučili da se genocid dogodi brzo, međutim na području istočne Hercegovine genocid nad Bošnjacima se događao stalno i konstantno pražnjenjem bošnjačke supstance s tog područja. Epiloga se dogodio tijekom agresije na BiH kada je očišćeno područje istočne Hercegovine od nekad većinske populacije s izuzetkom jednog dijela Stoca koji je pripao Federacije BiH'', kazao je prof Kubat.

Govoreći o sadržaju knjige autor je kazao kako su on i profesor Salko Čampara na knjizi konstantno radili četiri godine te kako je knjiga podijeljena u 15 obimnih poglavlja u kojima su obrađeni uzroci, kontekst, razlog nestajanja Bošnjaka-Muslimana s područja Nevesinja, Gacka, Stoca, Ljubinja, Bileće i Trebinja, općina koje zemljopisno čine istočnu Hercegovinu.

Također, profesor Kubat je pojasnio kako je u knjizi, kako bi ona bila pristupačna i jasnija čitatelju, predstavljena i kratka povijest države BiH od antičkog doba, razdoblja srednjovjekovne bosanske države, vladavine Osmanlija, Austro-Ugarske, razdoblja kraljevine SHS – kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, socijalističkog razdoblja, te na kraju agresije na Republiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close