Stolac

'Stolačka tarča' 10. srpnja na gradu Vidoškom

Ove godine zbog pandemijskog vremena manifestacija je nešto prolongirana, te se održava u srpnju i to samo jedan dan za razliku od prijašnjih godina, kada se održavala početkom svibnja i trajala po nekoliko dana.
Kultura / Flash | 01. 07. 2021. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, kojeg organiziraju Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Općina Stolac, ove godine će se održati u subotu, 10. srpnja, na starom gradu Vidoškom s početkom u 17 sati.

Zbog pandemije covida-19, Stolačka tarča prošle godine nije održana, ali se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika BiH, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Općine Stolac.

Foto: Bljesak.info / 5. srednjovjekovna manifestacija Stolačka tarča

Jedan od glavnih ciljeva je revitalizacija grada Vidoškog, nacionalnog spomenika BiH, ali i značajna turistička promocija Stoca.

Ove godine zbog pandemijskog vremena manifestacija je nešto prolongirana, te se održava u srpnju i to samo jedan dan za razliku od prijašnjih godina, kada se održavala početkom svibnja i trajala po nekoliko dana.

"Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam regionalnog i zabavno-kulturnog karaktera te jedini takav u BiH. S obzirom na to da je Tarča već vrlo poznata u regiji, osim što svake godine okuplja sve više sudionika iz drugih zemalja, također privlači i sve veći broj posjetitelja. Ova povijesno-kulturna manifestacija ima međunarodni karakter, na njoj sudjeluju viteške skupine iz BiH, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske i drugih zemalja, te pomažu prikazati obranu hercegova grada. Zbog svoje jedinstvenosti i zanimljivosti, sajam je postao svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine", kažu organizatori.

Dosadašnje statistike pokazuju kako općinu Stolac u vrijeme Stolačke tarče posjeti na tisuće domaćih i stranih posjetitelja. Time je Tarča, kako ističu, znatno obogatila turističku ponudu ove općine te postala sastavni dio turističke ponude Hercegovine.

Organizatori navode da se iz godine u godinu povećava i broj sudionika i broj posjetitelja, a tako raste i potreba za više volontera, odnosno za uloge gubavaca (zarazne bolesti koja je u to vrijeme bilo vrlo prisutna), stražara, tamničara, zatvorenika, djeva i slično, te se sadržaj i ponuda svake godine proširuje i obogaćuje.

Foto: Bljesak.info / Bitka za Hercegov grad u Stocu

Posjetitelji u gradu Vidoškom mogu vidjeti kako su nekada izgledali srednjovjekovni vitezovi, upoznati se sa svakodnevnim životom i običajima iz tog doba, ali i sami iskušati mnoge vještine bez kojih je život tada bio nemoguć.

Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike, jahanja, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesovi i predstave, kušaju jela i uživa u glazbi iz toga doba, a i ove godine organizatori najavljuju bogat sadržaj.

Također poručuju da će sve epidemiološke mjere biti ispoštovane kako bi sigurnost posjetitelja i samih sudionika bila na najvišoj razini, a vitezovi će se potruditi da i ove godine brojnim posjetiteljima dočaraju srednjovjekovno doba ovog kraja i pruže zabavno poslijepodne na Starom gradu u Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close