Pastoralni centar Sarsenterum

Radimlja – Stratište Drugoga svjetskog rata i poraća

Okrugli stol na temu "Radimlja – Stratište Drugoga svjetskog rata i poraća" održan je u petak u Pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu.
Kultura / Flash | 05. 02. 2022. u 10:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Facebook / Okrugli stol u Pastoralnom centru Sarsenterum

Okrugli stol na temu "Radimlja – Stratište Drugoga svjetskog rata i poraća" održan je u petak u Pastoralnom centru Sarsenterum u Stocu.

U programu su sudjelovali predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo, profesor povijesti don Milenko Krešić, sudionici dosadašnjih istraživanja na području Stoca don Vinko Puljić i Stanislav Vukorep, te predsjednica Središta HSK za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH Anita Martinac, priopćili su organizatori.

Nazočni su bili i predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg, generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić, akademici Mladen Bevanda i Franjo Ljubić, predstavnici općina Stolac, Čapljina, Neum i Ravno, profesori povijesti, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruge Počasni Blajburški vod.

Tijekom izlaganja ukazano je na potrebu da Bosna i Hercegovina ratificira Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, kao i na potrebu izrade Zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je i da se Zakonom trebaju urediti pitanja "od značenja za pronalaženje grobova žrtava komunističkih zločina, uređenje, obilježavanje i trajno održavanje grobova, vođenje evidencije o lokalitetu i broju grobišta te broju žrtava u njima".

Na okruglom stolu naglasak je stavljen na potrebu poticanja znanstvenih, politoloških, pravnih, socijalno-psiholoških i drugih istraživanja zbog, kako se navodi, ostvarivanja kompleksnog uvida u teme prošlosti kao uvjeta njihova širega i boljega razumijevanja u sadašnjosti.

Izražena je i važnost širenja edukativnih postupaka i metoda upoznavanja građana, osobito mladih i djece, s posljedicama vladavine nedemokratskih režima radi razvijanja tolerancije, smirivanja tenzija, stvaranja pozitivnoga političkog ozračja i razvijanja kulture sjećanja.

Sudionici su kroz zaključak istaknuli nužnost osnivanja udruge koja će na području Stoca poduzimati aktivnosti oko popisa žrtava i utvrđivanja grobišta, te iznaći način za dostojanstven pokop i izgradnju zajedničke grobnice i spomenika žrtvama na Radimlji.

Okrugli stol organizirali su Odjel za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Općina Stolac, Župa sv. Ilije Proroka Stolac i Središte Hrvatskoga svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Nakon završetka radnog dijela okruglog stola, organizatori, sudionici i gosti zajedno su položili cvijeće i upalili svijeće na mjestu zločina na Radimlji, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close