Mostar Urban Restart

Što se krije iza intervencije u Žitoprometu

Kultura / Flash | 10. 10. 2016. u 09:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja za Mostar Urban Restart dio je istraživačkog rada kojim se diplomirani inženjer arhitekture Ana Martinović trenutno bavi u sklopu doktorske disertacije na arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Ljubljani.

Martinović za Bljesak.info kaže kako se uže područje kojim se bavi fokusira na ponovnu prilagodljivu upotrebu industrijske arhitektonske baštine.

''Shodno tome, kao jedan primjer za ovakav tip urbane intervencije, prostor Žitoprometa uzet je kao poligon za istraživanje i prezentaciju'', kaže nam Martinović i dodaje kako je ovakva urbana intervencija otvorenog tipa, što znači da sudjelovati mogu svi oni koji žele vidjeti jedan prostor u drugom svjetlu i na neki novi način.

''Osim kratkoročnog fizičkog djelovanja prostoru, tijekom intervencije održat će se i arhitektonske radionice za djecu koje će voditi arhitektice Blanka Levačić iz Zagreba i arhitektica Iva Pavlović iz Splita. Arhitektonske radionice su također otvorenog tipa i bit će koncipirane za djecu svih uzrasta tako da pozivamo roditelje da dovedu svoje najmlađe kako bi na jedan dan malo bolje upoznali arhitektonski način promatranja svijeta oko sebe. Osim arhitektonske radionice za djecu, u subotu će učitelji iz plesne škole Back to Swing iz Zagreba održati taster lindy hopa - plesa koji se razvio 20-ih godina prošlog stoljeća, a u nedjelju će se održati i mala škola astrologije'', rekla nam je Martinović i dodala kako je cijeli projekt baziran isključivo na volonterskoj bazi.

''Ideja ove intervencije je istražiti prostor, ispitati socijalne potrebe stanovnika i njihovo shvaćanje okoliša u kojem žive te im pokazati (jednostavan) način na koji se prostor može transformirati. Cilj je ovakvim javnim intervencijama povećati participativnu ulogu korisnika prostora te ih na taj način osvijestiti o prostoru u kojem žive'', kaže Martinović za Bljesak.info.

Naime, od 13. do 16. listopada napušteno dvorište bivše Žitoprometove tvornice pretvorit će se u novi gradski prostor za druženje i boravak.

Tijekom četiri dana trajanja intervencije, osim stvaranja novog privremenog gradskog dnevnog boravka, u dvorištu Žitoprometa održat će se arhitektonske radionice za djecu – najmlađe korisnike javnog prostora. Ideja Male škole arhitekture je približiti djeci pojam prostora oko njih, te im kroz ispitivanje jednostavnih geometrijskih oblika na zabavan i edukativan način pokazati kako može nastati jedna kuća, zgrada, tvornica, ulica, trg i na kraju grad.

U programu je navedeno kako će se u četvrtak, 13. listopada održati restauracija starog namještaja u obliku slobodnog umjetničkog izražavanja. Drugog dana održat će se stvaranje gradskog dnevnog boravka te filmska večer - kino u tvornici. Subota je rezervirana za radionice, izložbe i glazbeni program, te za prezentaciju rezultata projekata urbane intervencije te okrugli stol o intervenciji te javnu raspravu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close