Sarajevo

Što je s vraćanjem Konvikta HKD Napredak?

Kultura / Flash | 18. 03. 2014. u 18:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su se 24. veljače navršile pune tri godine otkako je Upravni odbor Univerzitetskog Kliničkog centra Sarajevo donio odluku o vraćanju prostora bivše Očne klinike HKD Napredak, uz naknadu od 1 KM, od toga nema još ništa.

"Moram biti iskren, nije mi jasno zašto je tako, ali znam da su propale tri građevinske sezone, i da su neki naši donatori odustali od pomoći", rekao je za list Oslobođenje prof. dr. Franjo Topić predsjednik HKD Napretka, odbijajući dalje komentiranje. Ne želi dizati tenzije.

No, tenzije su već dignute: prema informacijama iz KC, u dijelu prostora bivše Očne klinike koji ne podliježe restituciji, ovih dana vrši se renoviranje. Za potrebe vlasnika, UKCS. A šta je sa bivšom zgradom Konvikta, koja nezadrživo propada?

Prof. dr. Franjo Topić je više puta za Oslobođenje govorio o budućoj namjeni njihovog zdanja. U prvoj fazi ovaj bi služio, kao što je bilo 22 godine (počevši od 1920.), kao studentski konvikt, koji, naravno, ne bi dobro došao samo Napretku. I, u čemu je problem?

Dio istine novinari Oslobođenja doznaju iz pisma dr. Topića federalnom ministru zdravstva Rusmiru Mesihoviću, u kojem, između ostalog, Topić podsjeća ministra da je prvobitnom odlukom UOKC određeno da zakup ovih prostora, sve do donošenja Zakona o restituciji, bude simboličnih 1 KM. No, sada je ispalo, da bi mjesečna zakupnina ipak trebalo biti ''malo'' veća od 1KM: 54.181,92 KM. I to bez PDV-a. Godišnje, s PDV-eom, to bi iznosilo 760.713,84 KM!!!

"Iluzorno je očekivati da HKD Napredak treba i može plaćati ovakve iznose,pa i kada bi se radilo samo o PDV-u na spomenuti iznos, a u pitanju je ''vraćeni' konvikt", piše dr. Topić.

Komentar ministarstva novinari nisu dobili, ali jesu odgovore Službe za odnose s javnošću UKCS, iz kojih ispada da KC nikada i nije donio odluku o zakupu, 1 KM pogotovo ne spominju, ali kažu da je 25. studenog 2010. godine "izražena dobra volja da se predmetni objekt iznajmi na određeni period HKD u skladu sa pozitivnim propisima nakon dobivanja pozitivnog mišljenja osnivača."

Dalje tvrde da je s tim u vezi i formirana komisija "koja bi obišla predmetni prostor i na licu mjesta predočila ZK izvatke i druge katastarske spise predstavnicima Napretka".

Godinu i tri dana kasnije, ova komisija je ustvrdila "da se nisu stekli uvjeti za primopredaju", i "da se UKCS mora ponašati u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, podzakonskim aktima koji će bliže regulirati zakup zdravstvenih prostora..."

Pišu iz KCUS i to da je Pravilnik o uvjetima i davanju u zakup tih i sličnih prostora donijet 30. marta 2012. godine, a skoro godinu je dana trebalo da ( juna 2013.) UO objekte bivše Očne klinike sa pripadajućom zelenom površinom "proglasi viškom zdravstvenog odnosno nezdravstvenog prostora". Sa time se složilo Federalno ministarstvo zdravstva, 13 dana kasnije. Posljednja rečenica odgovora UKCS glasi:"Procedura izdavanja prostora bivše Očne klinike pod zakup, kao što se vidi iz izloženog, je u toku." Ne vidi se ipak sve.

Oslobođenje posjeduje zapisnik s sjednice UO KC od 28.2.2011. godine u kojem se jasno spominje četiri dana ranije održana sjednica UO na kojoj je donijeta odluka o povratu konvikta, davanju u zakup bivšim vlasnicima, za 1KM, a ističe se i to da Komisija nije oformljena da ona odlučuje o tome hoće li ili neće biti primopredaje, nego zbog tehničkih stvari.

No, u posjedu su i dokumenta od 12. studenog 2013. godine kojim rukovoditelj Sektora za fin.-knjig. i planske poslove KCUS obavještava direktora tamošnje stručne nemedicinske discipline o tome kako se došlo do cijene zakupa (koja je Napretku apsolutno neprihvatljiva):"Shodno članu 20 zakona o PDV-eu koji glasi:"Ako je naknada za promet dobara ili usluga manja od tržišne vrijednosti ili ako je promet izvršen bez naknade, osnovica je tržišna vrijednost dobara odnosno usluga u momentu njihova prometa, bez PDV-a, i shodno Odluci o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar za Zonu II, minimalna tržišna cijena zakupa poslovnog prostora iznosi 12,00 KM/m2. Na taj način, iznos zakupnine (ukupno 4.515,16 m2 spornog prostora) bez PDV-a bi bio 54.181,92 KM mjesečno, dok bi KCUS imao obavezu obračunati i uplatiti PDV u iznosu od 9.210,93 KM mjesečno, što bi na godišnjem nivou iznosilo 110.531,16 KM. Prihod koji bi se ostvario po navedenoj cijeni bi iznosio 650.183,04 KM."

"U Bosmalu je metar kvadratni 10 KM2", primjećuje dr. Topić.

Međutim, trošak PDV-a za KCUS u vezi s ovim zakupom nije jedini, jer bi KC morao i plaćati porez na imovinu koji bi na godišnjem nivou iznosio 27,090,96 KM, kao i porez na dobit, 10 posto od ukupnih prihoda. I, to nije sve. Tu su i režijski troškovi, informira rukovoditelj sektora direktora.

Zanimljiva je i izjava člana Komisije prim. dr. Ljubice Todorović: "Mi smo izvršili uvid u stanje, i, koliko se sjećam, sve je bio riješeno. Znam da je i tadašnji generalni direktor KC dr. Faris Gavrankapetanović iskazao veliku volju da se zgrada vrati Napretku, a gdje je iskrsnuo problem zaista ne znam", iskrena je dr. Todorović, a profesor emeritus dr. Mehmed Gribajčević, predsjednik UO KC US je još iskreniji: "Niste se obratili na pravu adresu. Što se tiče UO sve je završeno,a ostalo je pitanje stranačkog dogovora." (!!!)Na molbu da kaže kome da se obratimo, dr. Gribajčević pitijski odgovara:"Onima koji drže sve u svojim rukama, a ja ne znam ni gdje leži bijeli zec."

Očito, Napretkova zgrada će nastaviti neometano propadati, okolno stanovništvo strahovati i dalje od njegovih noćnih posjetitelja, ali, za utjehu svima: procedura je u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close