Ne/otkazana događanja

Što je korona uzela Mostaru, a što ne?

Sve je krenulo sredinom ožujka, ''lockdown'' koji je zaustavio svijet, pa tako i Mostar, učinio je svoje.
Kultura / Flash | 23. 07. 2020. u 14:30 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredno stanje uvjetovano korona krizom odrazilo se na sve aspekte našega života. Kazališta, kina, muzeji i brojni drugi događaji ugasili su se preko noći. U moru otkazivanja raznih kulturnih, glazbenih sportskih i drugih događanja mnogi mostarski organizatori stali su uz bok svjetskima i na sve moguće načine pokušali dio normalnog prenijeti do korisnika, a bilo je i onih koji to nisu uspjeli.

Što je korona otkazala?

Sve je krenulo sredinom ožujka, ''lockdown'' koji je zaustavio svijet, zaustavio je i Mostar. Tadašnjom odlukom Federalnog ministarstva zdravstva o obustavi održavanja kulturnih i sportskih događaja brojne manifestacije ''padale'' su jedna za drugom. Sigurnost i zdravlje stavljali su se na prvo mjesto.

Među prvim otkazanim događajima u Mostaru bio je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar koji se trebao održati u razdoblju od 31. ožujka do 4. travnja. Prvi put od 1997. vrata ovog sajma nisu se otvorila brojnim izlagačima i posjetiteljima.

Foto:Bljesak.info  / Do posljednjeg trenutka nadalo se da će se održati Sajam u Mostaru

''Do posljednjeg trenutka nadali smo se da ćemo uspjeti održati Sajam u Mostaru. No, sigurnost i zdravlje osoblja, izlagača i posjetitelja nam je na prvom mjestu'', priopćili su tada.

Proljeće u Mostaru ove godine ostalo je i bez još jedne važne manifestacije. Nakon što su godinama oduševljavali svojim bogatim programom, Mostarko proljeće - 22. dana Matice Hrvatske čekat će neka bolja vremena.

''Sa žaljenjem vas obavještavamo da se ovoga proljeća nećemo družiti na programima Mostarskog proljeća – 22. dana Matice hrvatske. Uvjereni smo, unatoč svemu, da će doći neka bolja vremena kako za sve nas, tako i za kulturu'', naveli su.

Mostar ovog ljeta neće biti festivalsko odredište zaljubljenika u glazbu - hoće li to biti 2021. ostaje nam čekati i vidjeti. Iako smo ga s nestrpljenjem iščekivali osmo izdanje Mostar Summer Festa, nažalost, odgođeno je za iduću godinu.

Foto: PR /  Vidimo se na Mostar Summer Festu 2021.

''Vjerujemo kako ova situacija nikom nije jednostavna, i da se svi pomalo osjećamo razočarano, ali važno je zadržati pozitivno razmišljanje i vjerovati kako ćemo ponovno uživati na Mostar Summer Festu. Čuvajte se i svoje voljene, budite odgovorni. Samo zajedno možemo osigurati ljeto 2021. prepuno dobre glazbe, zabave, putovanja, ljubavi i prijateljstva'', poručili su organizatori.

S toga, vidimo se na Mostar Summer Festu 2021.!

Što je prolongirala, a što još ne?

Bojali smo se da će ovaj virus odgoditi i mnoga druga događanja. Međutim, kako stvari stoje za sada, mogao bi se, uz malo izmijenjena pravila, dašak ''šušura'' donijeti mostarskim ulicama.

Umjesto na proljeće, kako je do sada organiziran, Mostar Run Weekend u grad na Neretvi ugostit će brojne ljubitelje atletskog trčanja na jesen. Koliko god uvjeti i situacija budu izazovni učinit će se sve da se ulicama Mostara trči 4. i 5. rujna.

Foto:Bljesak.info / Mostar Run Weekend 4. i 5. rujna

Umjesto u travnju 'Mostarska liska' ove godine održat će se u rujnu. Ljubitelji dobrog smijeha štrihirali su zadnji tjedan u rujnu za 17. međunarodni festival komedije.

Naime, festival će biti otvoren, 25. rujna predstavom "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Svjetla na pozornici pokušat će upaliti i Mostarski film festival, ali i kako izgleda ovaj put u drugačijim okolnostima i na jedan potpuno novi način. Prema izjavama organizatora Hercegovina bi mogla dobiti svoje prvo auto kino.

''Red je da i Hercegovina dobije auto kino koje može zadovoljiti u ovim pandemijskim uvjetima socijalnu distancu. Mislim da ćemo poraditi na tome da napravimo Oktavijanovo ljetno kino, odnosno auto kino'', kazao je u izjavi za medije ravnatelj Mostar Film Festivala Slaven Knezović.

Tko je ikada čuo za Mostar čuo je i za Aleksu Šantića i njegovu Eminu. Nakon što su prošle godine održane jubilarne 'Šantićeve večeri poezije' i ove su godine planirane nove, ali pod malo izmijenjenim uvjetima.

Foto:Bljesak.info / Kkrajem rujna uživat će se u ovogodišnjim Šantićevim večerima

Kako je za Bljesak.info potvrdila Sanja Bjelica Šagovnović, članica organizacijskog odbora ove manifestacije na malo drugačiji način, na otvorenom i u manjem obimu krajem rujna uživat će se u ovogodišnjim Šantićevim večerima.

Što smo uspjeli održati?

U vrijeme nekih ''novih normalnosti'', kada svijet umjetnosti proživljava težak period u kojem se gubi njezina suštinska vrijednost put do publike nastojali su pronaći brojni umjetnici i organizatori raznih manifestacija.

Foto:Bljesak.info / 18. Mostar Blues & Rock Festival ni pandemija nije mogla utišati

Pravila u vrijeme pandemije su dobro znali i striktno ih se držali, ali i svirali. Za razliku od ranije, zbog vjerne publike koja je ovaj put izostala, sve su to snimili kamerom. 18. Mostar Blues & Rock Festival ni pandemija nije mogla utišati.

''Okupljanja su rizik! Zato smo Festival uradili bez publike, sa sjajnim zvukom i fantastičnom scenografijom u profesionalnim uvjetima koje nudi Studio 'A' u Muzičkom centru Pavarotti'', poručili su organizatori ovog festivala. A što se sviralo i snimalo u tom studiju izgrađenom pod zemljom sačekat ćemo jesenju programsku shemu BHRT i vidjeti.

Iako ove godine, brojni bh. političari i bh. scene vrijedni likovi nisu imali priliku šepuriti se crvenim tepihom ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, 19. Večernjakom pečat ipak je održan i bez njihove prisutnosti.

Foto: Bljesak.info / Večernjakov pečat 2018.

Prestižna manifestacija snimala se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače te istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regiji. Unatoč nedostatku pomno odabrane publike, ipak je izabrao 150 kandidata iz svih sfera života koji su sa svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu.

I za kraj ove liste ne zaboravimo ovogodišnju proslavu, ako je tako možemo nazvati, 16. godina od obnove Starog mosta i 15. godina od upisa mosta na UNESCO-v popis.

Umjesto dosadašnjeg svojevrsnog spektakla ispod Starog grada, ove godine je to prošlo u intimnijoj atmosferi predstavnika Grada Mostara i nekolicine građana. Naime, projekcijom glazbene razglednice na platou Hrvatskog doma herceg Stjepana, kako je kazao je gradonačelnik Ljubo Bešlić, skrenula se pozornost svjetske javnosti da se Mostar ne zaboravi.

Foto:Bljesak.info / Skromno obilježena dvostruka obljetnica Starog mosta 

Virtualno - novo normalno

Iako smo se nekako bazirali na poznatija događanja u gradu Mostaru, ne treba zaboraviti i ona druga, ne manje vrijedna, sportska, kulturna, vjerska i slična događanja koji svake godine pokušavaju u svijet poslati ljepšu sliku grada na Neretvi.

Brojni od njih pokušali su tijekom pandemije svoje djelovanje prebaciti i na društvene mreže. Streamale su se predstave, izložbe, koncerti, platforme za gledanje filmova, emisije, podcasti, razgovori s umjetnicima - sve samo da se preživi. Virtualno nam je postalo novo normalno.

Kopirati
Drag cursor here to close