Godišnjica

Stari most spojio obale, ali ne i ljude?

Kultura / Flash | 14. 04. 2014. u 07:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 2003. godine, polaganjem prvog kamenog bloka na luk Starog mosta u Mostaru, gradonačelnik i dogradonačelnik tog grada Ljubo Bešlić i Hamdija Jahić su na simboličan način označili početak obnove Starog mosta, koji je srušen za vrijeme rata.

Podsjetimo, stari Most je sagrađen između 1557. - 1566. godine za vrijeme vladavine turskog vlada Sulejmana Veličanstvenog, a srušen je tijekom rata 9. listopada 1993.

Obnova Mosta

Nakon završetka rata počela su se tražiti novčana sredstva kako bi se obnovio simbol Mostara. Sredstva za Stari Most osigurali su Svjetska banka i Grad Mostar, a kako su mediji za vrijeme obnove izvještavali, Grad Mostar sklopio je sa Svjetskom bankom ugovor o financiranju obnove mosta, kula Tare i Halebije i popratnih građevina s obje obale Neretve.

Obnova svih tih objekata po njihovom dovršenju stajala 15 milijuna dolara. Također, ključnu ulogu u obnovi mosta su odigrali i donatori. Italija je donirala zri milijuna dolara, Nizozemska dva milijuna dolara, Turska i Banka za obnovu i razvoj Vijeća Europe po milijun dolara, te Hrvatska 600.000 dolara. Stari most je obnovljen i svečano otvoren u srpnju 2004. godine, a nedugo nakon toga uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Prvi spomenik iz BiH na listi UNESCO-a

Stari most i stara gradska jezgra Mostara prije 2005. godine službeno su uvršteni na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Odluka je donesena na sjednici eksperata Odbora UNESCO-a održanoj u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Time je i Mostar dobio veliko priznanje, jer je postao prvi grad u BiH čiji se spomenik našao u društvu spomenika zaštićene svjetske baštine.

Tom prigodom gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izjavio je kako će taj dan ostati u povijesti Bosne i Hercegovine upisan zlatnim slovima u spomen Mostara i BiH.

Dobio svjetska priznanja

Stari most poznati svjetski mediji hvale i preporučuju ga turistima, te je postao neizostavan na gotovo svakoj listi impresivnih građevina.

Popularni magazin Guardian uvrstio ga je među deset najboljih mostova svijeta. Slično je odlučio i portal Weather.com koji je mostarski simbol uvrstio na listu 20 najljepših mostova na svijetu. ''Stari'' je na listi spomenutog portala zauzeo 12. mjesto.

Priznanje ''Starom'' dao je i ugledni francuski časopis ''Voyage'' koji ga je uvrstio među 50 najljepših mostova svijeta u konkurenciji raznih svjetskih građevina. Također, mostarski most je pokupio pohvale i od internet portal "Archdaily",koji je specijaliziran za arhitekturu, a koji je čuveni most stavio na listu najnevjerojatnijih nepoznatih građevina na svijetu.

Popularna stranica Business Insider za Stari most je napisala kako on još jedan trend u zaboravljenoj arhitekturi. Uvrstili su Stari most na listu najljepših nepoznatih građevina svijeta, za koje nije čulo mnogo ljudi izvan područja na kojem se nalaze.

Najfotografiranije mjesto u BiH

Pored raznih inozemnih portala koji su hvalili Stari most, mostarski ponos je krasio cover poznatog pretraživača ''Binga'', te bio na naslovnoj strani vodiča turističkog portala Lonley Planet. Fotografiju mosta koja je krasila tu naslovnicu snimio je Richar l'Anson, fotograf koji je posjetio više od 90 zemalja svijeta, među kojima je i BiH.

Stari most je najfotografiranije mjesto u BiH, a Mostar se nalazi na listi našao na 143. mjestu najslikanijih gradova svijeta, po mjerenju Sightsmap-a, koja na osnovu broja panoramskih slika koje su podijeljene na internetu pokazuje najslikanija mjesta u svijetu.

Je li ostvario svoju misiju?

Stari Most je simbol Mostara, obnove grada koji je pretrpio ratna razaranja i koji je trebao spajanjem obala spojiti ljude. Ono što se moramo zapitati je to je li Stari most ispunio tu svoju važnu, a slobodno možemo reći i prvotnu misiju.

Mostar je, htjeli to priznati ili ne, još uvijek na neki način i za određen broj građana podijeljen grad, iako sve građane grije isto sunce i dišu isti zrak.

Kopirati
Drag cursor here to close