Za izabranu knjigu

Srebrna povelja Matice hrvatske uručena čitlučkom ogranku

Kultura / Flash | 21. 06. 2012. u 08:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Matice hrvatske Zagreb Igor Zidić uručio je Srebrnu povelju Matici hrvatskoj - ogranak Čitluk i Radoslavu Dodigu, autoru knjige "Kulturno povijesni vodič kroz Hercegovinu i Bosnu".

Povelja je uručena na svečanosti u Središnjici Matice hrvatske u Zagrebu gdje su dodijeljene Matičine zlatne i srebrne povelje Matičinim ograncima za izabrane knjige objavljene 2010. i 2011. godine.

Govoreći o značenju ove nagrade, predsjednik Matice hrvatske - ogranak Čitluk Andrija Stojić u izjavi za Fenu je kazao kako svako priznanje koje pristiže daje stimulans ogranku Matice hrvatske Čitluk da nastavi s istim kontinuitetom objavljivati što bolja nakladnička djela.

"Što se tiče samog nakladničkog ostvarenja iskreno govoreći to je bilo i za očekivati jer svaka naša nagrada bila je poticaj da se još više angažiramo na polju nakladničke djelatnosti. Posebno ističući djela koja su objavljena u ovom ogranku, mislim da će ubuduće, kao i do sada, Ogranak Matice hrvatske Čitluk biti nagrađen ne samo od ove naše krovne institucije nego i od drugih institucija i vjerujem kako ćemo ubuduće nastaviti s ovim slijedom", kazao je Stojić.

Dodao je kako je ovo priznanje zasigurno i zahvala autorima koji su birani. "Više je naših autora bilo u užem izboru kao što su Zdravko Nikić s romanom 'Sime života vičnoga - zapisi Stipana Trnovca', Monografija Brotnja 'Naša priča', te slikovnice i časopis 'Cvrčak', koji smo nedavno pokrenuli za učenike osnovnih škola iz Brotnja. Vjerujem da će u sljedećoj priogodi i ova djela biti nagrađena", kazao je Stojić.

Inače, knjiga "Kulturno-povijesni vodić kroz Hercegovinu i Bosnu" na jedinstven i vrlo pristupačan način slikom i riječju predstavlja svekoliku materijalnu i kulturnu baštinu Hercegovine i Bosne i ljudi koji u njoj žive.

Čitatelji se na jednom mjestu mogu upoznati s bogatom poviješću ove zemlje od pretpovijesnog doba do danas, s bogatim kulturnim naslijeđem i čudesnim prirodnim ljepotama.

Ogranak MH Čitluk i ovim je priznanjem dokazao kako je zasigurno jedan od najplodotvornijih Matičinih ogranaka u BiH, a Srebrna povelja samo je jedno u nizu priznanja od Središnjice MH iz Zagreba.

Kopirati
Drag cursor here to close