SFF

Srce Sarajeva za rumunjski film 'Svi iz naše obitelji'

Kultura / Flash | 14. 07. 2012. u 22:35 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom dodjelom nagrada "Srce Sarajeva" večeras je u Narodnom pozorištu u nazoćnosti velikog broja gostiju, zvanica i osoba iz svijeta kinematografije spuštena zavjesa na još jedno, 18. izdanje najveće regionalne filmske smotre Sarajevo film festivala.

"Srce Sarajeva" za najbolji igrani film ovogodišnjeg festivala dobilo je ostvarenje "Svi iz naše obitelji" redatelja Radu Jude (Rumunjska), dok je "Srce Sarajeva" za najbolju glumicu i glumca pripalo Mariji Pikić za ulogu u filmu "Djeca" (BiH) i Uliksu Fehmiu za ulogu u filmu "Ustanička ulica" (Srbija).

Žiri Natjecateljskog programa igranog filma činili su Kornel Mundruczo (predsjednik) i članovi Frederic Boyer, Ada Condeescu, Eva Diederix i Igor Martinović.

Specijalna nagrada ovog žirija dodijeljena je ostvarenju "Iza brda" redatelja Emina Alpera (Turska).

Žiri Natjecateljskog programa za kratki film, u sastavu Ermin Bravo, Nikola Ljuca i Laurence Reymond, odlučio je da "Srce Sarajeva" za najbolji film dodijeli ostvarenju "Povratak" redateljice Blerte Zeqiri (Kosovo), dok je Specijalna plaketa žirija pripala ostvarenjima "Parafinski princ" reditelja Pavela G. Vesnakova (Bugarska) i "Tata je glavni" reditelja Radu Potcoava (Rumunjska).

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film dobilo je ostvarenje "Ugasi svjetlo" redateljice Ivane Mladenović (Rumunjska), a Nagradu za ljudska prava ostvarenje "Muški film" redatelja Nebojše Slijepčevića (Hrvatska).

Žiri Natjecateljskog programa dokumentarnog filma činili su Damir Šagolj (predsjednik), te članovi Thomas Imbach i Audrius Stonys.

"Počasno Srce Sarajeva" direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je producentu iz Hrvatske Branku Lustigu, koji je u emotivnom govoru naglasio da je jako uzbuđen i impresioniran nagradom, uz opasku da u Sarajevo dolazi od godine kada još mnogi od prisutnih nisu bili ni rođeni.

"Imam jako puno prijatelja ovdje i ovo srce koje sam dobio je zapravo njihovo srce, srce Sarajlija. Imam 80 godina i jako sam sretan da su večeras svi dobitnici nagrada mladi ljudi. Ovaj festival je bit filma, jer su to ljudi koji vole film. Na njima leži budućnost", kazao je on.

Uliks Fehmiu je, primajući nagradu za najboljeg glumca 18. SFF-a, zahvalio svima koji su odgovorni za ovaj festival, ocijenivši da su njegovi organizatori nada za filmske stvaratelje iz regije, kada se govori o budućnosti filmske industrije s ovih područja.

Dobitnica "Srca Sarajeva" za najbolju glumicu Marija Pikić posebnu je zahvalu uputila redateljici filma Aidi Begić, istaknuvši da bez nje ne bi mogla tako dobro ostvariti ulogu, te da joj je veliku pomoć pružila brojnim razgovorima tijekom priprema za film. Zahvalila je i ostaloj ekipi filma što su imali povjerenje u njen rad.

Na večerašnjoj su svečanosti dodijeljene i CineLink nagrade. Eurimages koprodukcijska nagrada uručena je za ostvarenje "A Blast" redatelja Syllasa Tzoumerkasa (Grčka), CNC CineLink nagrada filmu "Man Don’t Cry" scenariste i redatelja Alena Drljevića (BiH), International Relations Arte nagrada ostvarenju "The Good Wife" scenariste i redatelja Mirjane Karanović i Stevana Filipovića (Srbija), Living Pictures nagrada filmu "S.K." redatelja Laszloa Nemesa (Mađarska), CineLink Excellence nagrada ostvarenju "Quiet People" scenariste i redatelja Ognjena Sviličića (Hrvatska), te EAVE stipendija filmu "Dust Cloth" redatelja Ahu Ozturk (Turska).

Jedan od najvećih glumaca današnjice, specijalni gost 18. Sarajevo Film Festivala Jeremy Irons uručio je večeras u Otvorenom kinu Hej! nagradu Katrin Cartildge Fondacije, čiji su ovogodišnji dobitnici sirijski autori Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia.

Fondacija Katrin Cartlidge, osnovana u čast prijateljice Festivala glumice Katrin Cartildge, dodjeljuje se za nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je ona snažno podržavala i u vlastitom životu predstavljala.

"Čast nam je što nagradu Katrin Cartlidge primamo u Sarajevu, gradu koji nam daje velike nade, u tako mračnom trenutku sirijske povijesti. Nagradu shvaćamo kao priznanje svim hrabrim sirijskim filmskim stvarateljima, koji rade u krajnje opasnim uvjetima, sa željom da pokažu agoniju u kojoj živi narod Sirije, da svijetu ispričaju o zvjerstvima diktature, o nenaučenim lekcijama i o velikoj snazi umjetnosti kao obliku slobode", istaknuli su povodom dobijanja nagrade Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia.

Ovi autori su 2002. osnovali Proaction Film, danas jedinu nezavisnu dokumentarističku filmsku kuću koja radi u Siriji. Većina filmova koje produciraju i snimaju bave se pitanjima ljudskih prava, rada i socijalne pravde.

Njihov debitantski igrani dokumentarac "Dolls - A Woman from Damascus" premijeru je imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) 2007., te bio prikazan na više od 30 internacionalnih festivala u cijelom svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close