Post-truth

Srbin osmislio međunarodnu riječ godine

Kultura / Flash | 20. 11. 2016. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanac srpskog porijekla Steve Tešić, po navodima Oxforda, prvi je smislio kovanicu, koja je poslije Brexita i američkih izbora proglašena za međunarodnu riječ godine.

Dvije milijarde riječi posjeduje u svom korpusu najeminentnija lingvistička mašinerija engleskog jezika na svetu koju zovu Oksfordski rječnici. Ali za ovo što se danas događa na planeti Anglosaksonaca, poslije Brexita i američkih izbora, morali su da za pomoć pozovu jednog Srbina, piše danas "Poltika".

Internacionalna riječ godine nije laž, već "postistina" (Post-truth).

U prijevodu ona znači da "živimo u eri postistinitosti koja označava da objektivne činjenice manje utječu na oblikovanje javnog mnijenja, od emocija i osobnih uvjerenja pa istina postaje irelevantna".

Ovo nije potpuno nova riječ, pa znanstvenici iz oxfordskog rječnika korektno ističu da ju je prvi put upotrebio američki Srbin, Steve Tešić, još 1992. godine u tekstu objavljenom u američkom ljevičarskom tjedniku "Nation".

Oksford napominje da se obično bira neka riječ koja je ušla u opticaj u posljednjih deset godina.
Srbin je na eru "postinitosti" u politici ukazao još pre više od četvrt stoljeća i zato ga spominju čak i najeminentniji lingvisti, navodi "Poltika"

Tešić, koji je preminuo 1994. godine, bio je istaknuti dramaturg, pisac i scenarista. Za scenarij filma "Breaking away" nagrađen je Oskarom 1992. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close