Kontroverzna slika

Sporna Caravaggiova slika na izložbi u Milanu

Kultura / Flash | 10. 11. 2016. u 07:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika otkrivena na francuskom tavanu koja je izazvala kontroverze kada se smatralo da je Caravaggiov rad bit će izložena u milanskom muzeju u četvrtak skupa s autentičnim djelima renesansnog majstora.

''Ne želimo sudjelovati u debati oko autentičnosti slike, samo želimo da bude uspoređena s ostalim radovima Caravaggia'', izjavio je glasnogovornik milanskog muzeja slikarstva Bara gdje će slika biti izložena do 5. veljače.

Četiristo godina stara slika ispunila je novinske naslovnice u 2014. kada ju je vlasnik kuće u blizini jugozapadnog francuskog grada Toulousea otkrio dok je istraživao curenje s plafona.

Ona prikazuje biblijski prizor - odrubljivanje glave asirijskom generalu Holofernesu od Judite - i bila je u veoma dobrom stanju kada je pronađena. Eksperti su tada tvrdili da bi mogla vrijediti 120 milijuna eura. Neki specijalisti osporili su, ipak, njenu autentičnost, pripisujući rad flamanskom slikaru Louisu Finsonu.

Muzej je pokušao da razuvjeri skeptike kompjuterskim skeniranjem zaglavlja slike na kome se rad pripisuje Caravaggiu ali je savjetovao posjetitelje da pročitaju zabilješke o slici u izložbenom katalogu.

To nije bilo dovoljno da udovolji članu savjetodavnog odbora muzeja, povjesničaru umjetnosti Giovanniju Agostiju, koji je podnio ostavku zbog spora, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close