Karaula

Spomenik: Policija u Tomislavgradu zaustavila proširenje groblja

Kultura / Flash | 19. 05. 2016. u 20:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici PP Tomislavgrad danas su obustavili izvođenje zemljanih radova Javnog komunalnog poduzeća na lokalitetu Karaula u Tomislavgradu budući da je isti uvršten na listu za proglašenje nacionalnih spomenika.

Dojavu o izvođenju radova na spomenutoj lokaciji policiji je stigla od strane Federalnog zavoda za zaštitu spomenika s obzirom da taj lokalitet na Karauli ima vrijedno kulturno naslijeđe BiH.

Nakon što su obustavljeni radovi napravljen je očevid kojem je nazočio tomislavgradski arheolog i kustos Franjevačkog muzeja „fra Jozo Križić“ Stipan Dilber radi davanja stručnog mišljenja.

Dilber je tom prilikom kazao da se na ovom lokalitetu, koji se nalazi u neposrednoj blizini katoličkog groblja Karaula, ne smije ništa raditi bez suglasnosti Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

''Dosadašnji radovi su obavljeni bez znanja spomenutih institucija i radi se uglavnom o neznanju i neinformiranosti'', tvrdi Dilber.

Nakon što je radnim strojem skinut površinski sloj zemlje, vidljivi su obrisi starih građevina i sada bi trebalo slijediti arheološko istraživanje kako ne bi došlo do propadanja nalazišta.

Djelatnici Komunalnog poduzeća su prije početka radova na proširenju groblja ili izgradnji mrtvačnice na navedenom lokalitetu prethodno trebali zatražiti mišljenje arheologa pa tek nakon njihovog istraživanja i mišljenja donijeti odluku smije li se graditi na toj lokaciji.

Nakon kontakta s izvođačem radova, Dilber je izjavio da očekuje obustavljanje radova dok se lokalitet ne istraži, u suprotnom, izvođač bi počinio kazneno djelo.

Što se tiče samog lokaliteta Karaule, ono ima povijesni značaj, a prvi zapisi istraživanja datiraju iz davne 1896. godine koje je proveo austrijski arheolog Karl Patch, kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a na poziv tadašnjeg župnika u Duvnu fra Anđela Nuića.

''Ovaj lokalitet je dao najviše kamenih spomenika kulture iz Rimskog doba poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga koji su posvećeni rimskim božanstvima, a između ostalog na ovoj lokaciji su nađeni ulomci srednjovjekovnog namještaja'', naglasio je Dilber dajući time veliku arheološku važnost ovoj lokaciji, prenosi livno-online.

Kopirati
Drag cursor here to close